Pet najčudnijih svetskih pijaca: Kroz jednu prolazi voz, na drugoj se proriče sudbina, a na tezgama nude pauci, borbene ptice i talismani

04.05.2021

19:00

0

Autor: A.Gligorijević

Od veštičjih napitaka i vudu talismana do jestivih tarantula

Profimedia

Od veštičjih napitaka i vudu talismana do jestivih tarantula, na ovim pijacama možete pronaći najčudnije proizvode, na koje teško da ćete naići u svom mestu.

Pijaca tarantula, Kambodža

Profimedia

Tržni grad Skuon, poznat i kao Grad pauka, decenijama je ispunjen tarantulama. Jedenje pauka postalo je uobičajeno u regionu tokom perioda gladi 1970-ih godina. Lokalno stanovništvo ih prži, natapa čili-uljem i koristi u fermentaciji pirinčanog vina. Generacijama su lokalni muškarci lovili tajlandske zebraste tarantule veličine dlana u okolnim džunglama. Pauci su korišćeni u tradicionalnoj medicini, a lokalno stanovništvo veruje da su dobri za pluća.

Železnička pijaca, Tajland

Profimedia

Pijaca Maeklong nalazi se u blizini Bangkoka. Na njoj se nekada prodavala samo riba, ali je onda 1905. godine kroz nju prošla železnička pruga u cilju pomoći u isporuci proizvoda u glavni grad. Vlasnici gradske pijace ipak su odlučili da se ne sele, pa su pijaca i pruga nastavile da koegzistiraju.

Danas pijaca i pruga zauzimaju malu i zagušenu uličicu, ispunjenu svežim voćem, povrćem, plodovima mora i odećom. Posetioci dolaze da vide kako prodavci pomeraju svoje tezge kako se voz približava. Roba izložena u blizini šina se kotrlja na stolovima na točkovima. Nakon prolaska voza, tržište najnormalnije nastavlja sa radom.

Pijaca veštica, Bolivija

Profimedia

Pijaca veštica u La Pazu najpoznatija je po prodaji sastojaka koji se koriste u ritualima. Na tezgama se tako mogu naći narodni lekovi, bolivijski armadilosi, sušene žabe i falične sveće. Kaže se da armadijo preko vrata upozorava lopove, dok osušena žaba sa cigaretom u ustima donosi prosperitet. Za tezgama stoje vrači i iscelitelji koji čitaju sudbinu i za koje se veruje da leče bolest. Takođe bacaju čari da pomognu u rešavanju problema lokalnog stanovništva.

Pijaca ptica, Avganistan

Profimedia

U Avganistanu je uobičajeno da ljudi drže ptice kao kućne ljubimce. Zato i ne čudi pijaca na kojoj se prodaju kanarinci, zebe i golubovi. „Borbene ptice“ na tržištu takođe su popularne među lokalnim stanovništvom koje se na njih kladi. Ovde se prodaju od velikih borbenih jarebica do manjih borbenih prepelica.

Vudu pijaca, Togo

Profimedia

Najpoznatija svetska vudu pijaca postoji u glavnom gradu Togoa, Lomeu. Vudu praktičari dolaze ovde da bi se opskrbili zalihama za rituale i ceremonije. Pijacu posećuju i oni koji traže savete od fetiš sveštenika vudua o bilo čemu, od bolesti do finansijskih problema. Smatra se da vudu talismani sadrže deo božanske moći koja prolazi kroz svako živo biće, oživljavajući one koji ih koriste.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju –24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti