Jedinstvena turistička destinacija: Dolina četvrtastog drveća

16.02.2021

14:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Samo u ovom delu Paname, u pepelu nekada aktivnog vulkana raste drveće čudnog oblika

Printscreen

Unutar ravne, široke kaldere uspavanog vulkana El Vale, u Panami, nalazi se istoimeni grad – El Vale de Anton. Gradić se prostire na 18 kvadratnih kilometara, a vulkan nije aktivan više od 10.000 godina.

Ovde, u podnožju Kero Gaitala, iza hotela „Kampestre“, nalazi se drveće koje ima četvrtasta debla. Čak su i godovi na drvetu četvrtasti. Trup je u osnovi četvrtast, a zatim postaje okrugao što je viši, i tu već ima oblik normalnog stabla.

Kaldera je geološki oblik koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, tako stvarajući veliki i poseban oblik vulkanskog kratera. Kaldere mogu biti ispunjene vodom, pa nastaju kraterska jezera. Reč „kaldera“ znači „kotao“.

Printscreen

Naravno, svi se odmah zapitaju zašto je to tako i pomisle da se u dolini kvadratnih stabala događa nešto misteriozno. U stvari, to je uobičajena vrsta drveta kuararibea asterolepis, iz porodice „pamučnih stabala“, koja raste u južnoameričkim zemljama: Brazilu, Kolumbiji, Kostariki, Ekvadoru, Panami, Peruu i Venecueli.

U Panami, ovo drveće raste u pepelu nekada aktivnog vulkana. Bilo je pokušaja da se sadnice uzgajaju negde drugde, ali „kvadratni oblik“ nije dobijen. Zasada se ne zna uzrok ove čudne pojave.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti