Guske sa Nila: Žestoko brane svoje potomstvo i znaju da napadnu čak i dronove

05.05.2021

17:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Drevni Egipćani su ih smatrali svetim životinjama

AP Photo/Martin Meissner

Egipatska guska je član porodice patki, gusaka i labudova Anatidae. Poreklom je iz Afrike, iz Sahare i doline Nila pa je zato zovu i guska sa Nila. Drevni Egipćani su ih smatrali svetim i česte su bile na njihovim umetničkim delima.

Zbog svoje popularnosti često se gaje kao ukrasne ptice i ima ih u zapadnoj Evropi, Sjedinjenim Državama i na Novom Zelandu.

Iako su dobri plivači, uglavnom više vole da borave na kopnu, pored vode. Mužjaci su nešto malo veći od ženki. Jednom kada nađu životnog partnera, to je za čitav život.

Kada su im krila sklopljena, perje im je smeđe ali kada ih rašire i pokažu unutrašnja belo perje – tad se čuvajte. To je znak upozorenja da su ljute i da će da napadnu.

AP Photo/Martin Meissner

Ženka snese od pet do osam jaja na kojima podjednako leže i mužjak i ženka. Guščići nauče da lete već sa 11 nedelja ali ostaju još izvesno vreme sa roditeljima.

Egipatske guske žestoko štite svoju teritoriju a kada imaju mlade znaju i da napadnu kako bi zaštitili svoje potomstvo. Dešavalo se čak i da ubiju mlade drugih egipatskih gusaka samo kako bi zaštiti svoje guščiće.

AP Photo/Martin Meissner

Toliko znaju da budu zaštitnički nastrojene da su napadale i dronove koji ulaze u njihovo stanište.

Vrlo su bučne i zato nisu omiljene među ljudima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti