Deveruše, mladine zaštitnice: Nekada su morale nevestu da štite životom

08.05.2021

17:30

0

Autor: Slavica Kalaba

U Kini danas postoje i profesionalne deveruše koje nazdravljaju sa gostima u mladino ime

Pixabay

U Srbiji nije toliko uobičajeno da mlada ima uz sebe nekoliko deveruša koje su obučene u istu boju haljine. U drugim delovima sveta to je viševekovna tradicija koja svoje korene ima u tradiciji starog Rimu i feudalne Kine.

Tada su mlade morale da putuju kilometrima kako bi stigle do mladoženjinog doma a na putu su bile izložene napadima razbojnika ili suparnika. Deveruše, koje su bile sa mladom na putu, imale su zadatak da je štite i zaštite od svih nedaća i napada.

Pixabay

Vremenom je donesen zakon prema kojem je na rimskim venčanjima moralo da bude prisutno deset svedoka i da svi budu uniformisani, u odgovarajućoj boji.

Ovaj običaj se zadržao i u viktorijansko doba. Kada se kraljica Viktorija 1840. godine udala za princa Alberta, njenih 12 deveruša nosile su odgovarajuće bele haljine, kao dodatak kraljičinoj satenskoj haljini.

Pixabay

Deveruše u modernim ceremonijama danas imaju puno više slobode u oblačenju, ali neke dužnosti mladinih zaštitnica su ostale. Tako u Kini one nazdravljaju i piju umesto mlade sa svatovima. Zbog toga postoje i profesionalne deveruše koje se iznajmljuju kako bi pile u mladino ime i odbijale neuljudne goste.

Pixabay

Prema još jednom verovanju, deveruše su tu da „zbune zle duhove i one koji bi želeli da naude nevesti“. Iz istog razloga, mlada nosi veo – kako bi zaštitila lice od svih nesreća i onih koji žele da joj naude.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti