Danas je dan iskrenosti: Prvog dana u aprilu slavimo laž a poslednjeg iskrenost

30.04.2021

17:30

0

Autor: Slavica Kalaba

M. Hirš Goldberg, koji je ustanovio ovaj praznik, tvrdi da dnevno u proseku slažemo 200 puta

Pixabay

Sticajem okolnosti, sem toga što je danas Veliki petak, 30. april je i Dan iskrenosti.

Velika većina ljudi se pita gde je nestala iskrenost. Gotovo na svakom koraku se susrećemo sa rečima koje nas obmanjuju, sa proizvodima koji su daleko od onoga što piše na etiketi, reklamama u kojima nam prodaju lažno savršene proizvode, neistinitim vestima, sakrivenim i prikrivenim istinama.

I tu se ne radi sam neiskrenosti već i o rečima koje zadržavamo u sebi i ne izgovaramo naglas. Danas bi, pre svega, trebalo da budete iskreni prema sebi a onda i prema drugima.

Pixabay

Ovaj praznik je devedesetih godina uspostavio bivši sekretar za štampu iz Merilenda M. Hirš Goldberg sa ciljem uspostavljanja iskrenosti u komunikaciji, politici, odnosima sa potrošačima i obrazovanju.

Na ideju je došao dok je istraživao prevare koje su promenile tok istorije i uticale na svakodnevni život što je pretočio u knjigu „The Book of Lies: Fibs, Tales, Schemes, Scams, Falces“. Prema Goldbergovoj knjizi, prosečna osoba dnevno slaže oko 200 puta, što uključuje i takozvane „bele laži“ – svesne laži radi viših ciljeva.

Pixabay

Uglavnom se obeležava u SAD a datum je izabran iz dva razloga. Kako je 1. april Dan šale koji slavi laži, poslednji dan u mesecu je dan iskrenosti. Drugo, 30. aprila 1789. godine je inaugurisan Džordž Vašington.

Dan iskrenosti je kampanja za sprečavanje političkih laži i služi za povećanje svesti o najvećim prevarama u istoriji, kao što su bile afere Votergejt u SAD ili afera Drajfus u Francuskoj. Od političara se zahteva da danas govore samo istinu i da se klone laži.

Prema anketi koju je sproveo Galup, medicinske sestre su označene kao najiskrenije. Nasuprot njima, lobisti, prodavci i članovi Kongresa su označeni kao osobe sa najmanje poštenja.

Svakog 30. aprila, Goldberg dodeljuje nagrade za iskrenost kompanijama, organizacijama, grupama i pojedincima koji su ostali iskreni prema svom narodu.

Pixabay

Italija ima svoj nacionalni Dan iskrenosti koji se obeležava u nedelju pred Božić. To je svojevrsni protest protiv komercijalne manipulacije i eksploatacije, kao i zbog neispunjenih obećanja.

Australija ima svoj Dan iskrenosti i obeležava ga 23. oktobra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti