Stigao je prvi prolećni pun mesec u znaku Vage, a sa njim i mitovi u koje verujemo

29.03.2021

12:30 >> 10:34

0

Svi smo čuli priče o tome kako stvari mogu postati malo čudne tokom punog meseca

Stigao je prvi prolećni pun mesec u znaku Vage, a sa njim i mitovi u koje verujemo
Copyright Profimedia

Prvi pun mesec ovog proleća pojavio se na nebu sinoć i ostaće tu do 11. aprila. Sa mesecom koji sija iz Vage, fokus je na odnosima, harmoniji, ravnoteži, pravdi, kompromisu, pravičnosti, jednakosti, diplomatiji i miru. Ono što je važno znati jeste to da nam ovaj period može pomoći da promenimo neke loše navike, napustimo toksične veze i otkrijemo šta je to što nam prija.

Sasvim drugi aspekt ove astrološke pojave su priče o tome kako stvari mogu postati malo čudne tokom punog meseca.

“Kriv” nam je za puno stvari, naročito ako su nepredvidive i pomalo čudne. Na to se svode i neki od najčešćih mitova o mesecu u koje možda ne treba verovati, jer ih je nauka razotkrila.

Operacija nije bezbedna tokom punog meseca

Pixabay-Engin Akuyrt

Preovlađuje mit da bi operacije trebalo zakazati prema ličnoj astrološkoj prognozi. Prema jednoj hipotezi, to je zato što bi plima i oseka mogle da utiču na naš krvotok. Studija u časopisu „Anesteziologija“ pokazuje da je mesečeva faza imala nulti efekat na ishod 18.000 operacija povezanih sa srcem, izvedenih na klinici u Klivlendu između 1993. i 2006. godine. Mesec ima vrlo mali efekat na tečnost u vašem telu uopšte. Zapravo, neke studije sugerišu da je zapravo sigurnije operisati srce tokom punog meseca. Studije pokazuju da te operacije imaju bolje ishode i kraći boravak u bolnici, iako stručnjaci nisu sigurni zašto.

Mesec ima tamnu stranu

Profimedia

Prema navodima NASA, ono što nazivamo „tamnom stranom Meseca“ zapravo je njegova „daleka strana“. To je zato što se Mesec rotira, pa uvek postoji 41 procenat Mesečeve površine koji se ne može videti sa Zemlje. Uprkos tome, naučnici su shvatili da zapravo nije mrak na dalekoj strani. Nekoliko tamnih mrlja koje se vide sa Zemlje rezultat su „vulkanskih ravnica“.

Mačke i psi polude tokom punog meseca

Profimedia

Neki ljudi, čak i veterinari, veruju da mačke i psi polude tokom punog meseca. Studije zaista i pokazuju porast broja poseta vetrinarima tokom punog meseca i danima pre i posle njega. Međutim, to verovatno nije zbog uticaja meseca. Tvrdi se da je u danima punog meseca pojačano osvetljenje, zbog čega ljubimci ostaju duže aktivni, pa i nestašni napolju.

Pun mesec nema efekata na san

Profimedia

Grupa naučnika u Švajcarskoj bila je šokirana kada je otkrila da se čini da se odrasli manje odmaraju tokom punog meseca. U svojoj studiji otkrili su da je ljudima trebalo oko pet minuta duže da utonu u san i da su se probudili 20 minuta ranije. Takođe su u stanju dubokog sna proveli 30 odsto manje vremena od uobičajenog. Istraživači još nisu shvatili taj deo, ali on možda ima neke veze sa „cirkulunarnim“ ritmovima, odnosno našim prirodnim dnevnim ciklusima.

Deca su nemirnija u danima punog meseca

Profimedia

U mnogim kulturama postoji verovanje da pun mesec decu čini aktivnijom. Ali kada su naučnici konačno stigli da testiraju ovu teoriju, otkrili su da su deca uvek aktivna, bez obzira na fazu meseca.

Pun mesec čini ljude luckastim

Pixabay

Reč „ludak“ potiče od latinske reči „luna“, takođe i od imena drevne boginje Meseca. Vekovima su ljudi povezivali pun mesec sa ludim vremenima i ludim ponašanjem. Pun mesec je kroz istoriju bio kriv za ludosti, ali i pojavu nekih strašnih bića poput vukodlaka. Tačno je da se dešava nešto više zločina tokom punog meseca, ali ipak za takve tvrdnje ne postoji dovoljno dokaza, piše rd.com.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike