Ako se već mora neka bude sa osmehom na licu! Može li se umreti od smeha?

09.05.2021

11:30

0

Autor: A.Gligorijević

Ovaj čudan način umiranja zabeležen je od davnina

Profimedia

Mnoge studije su dokazale da smeh može stimulisati ljudske organe, ublažiti bol, pa čak i poboljšati imunitet. Ali kao i svi lekovi u pravoj meri.

Iako na smeh gledamo kao na lek, prema nekim medicinskim izvorima, benigni smeh može pokrenuti nekoliko patologija koje mogu prouzrokovati smrt.

To je redak oblik smrti koji uzrokuje srčani zastoj, gušenje ili gubitak svesti, izazvan naletom ozbiljnog smejanja.

Ovaj čudan način umiranja zapravo je zabeležen od davnina.

Iako su ovi slučajevi prilično neobični, tokom istorije je zabeleženo nekoliko, uključujući i smrt grčkog filozofa Hrizipa, autora preko 700 pisanih dela, mada nijednog sačuvanog, osim u vidu citata u delima kasnijih autora.

Profimedia

Što se tiče njegove smrti, postoje dva različita izveštaja koja je zabeležio Diogen Laertius. Prvi kaže da je Hrizipu pozlilo nakon što je na veselju popio nerazređeno vino. U drugom izveštaju, Laertius se prisetio 143. olimpijade koja se održala 208. do 204. pre Hrista. U to vreme, Hrizip je video magarca kako jede njegove smokve i navodno je povikao: „Dajte magarcu čisto vino da opere smokve!“, A zatim je počeo da se smeje toliko da je pao na zemlju mrtav.

Iako su mnogi zaista verovali da je Hrisippus umro od prejakog smeha, Diogen Laertius je zapravo napisao da misli da je zapravo umro od ispijanja previše nerazređenog vina i da je njegova smrt, u stvari, posledica trovanja alkoholom.

Profimedia

Pročitajte još:

Izvesni Alek Mičel bio je skromni britanski zidar koji se jedne večeri 1975. godine smejao do smrti dok je gledao komični trio „Kung Fu Kapers“. Njegova supruga Nesi je naknadno napisala pismo u kojem se zahvalila voditeljima što su njegove poslednje trenutke na Zemlji učinili tako veselim. U početku nije bilo poznato šta je uzrokovalo njegovu smrt, ali kada je njegova unuka doživela srčani udar zbog nasledne srčane mane poznate kao sindrom Long KT, neki stručnjaci su izrazili sumnju da je upravo to ubilo i njega.

Sumnjiv je i slučaj Tomasa Urkarta, koji je umro od smeha nakon što je čuo da je Čarls II zauzeo presto Engleske, Irske i Škotske 1660. godine.

Drevni grčki slikar Zeuksid navodno se ugušio od smeha zbog slike žene koju je sam naslikao. Slika mu je bila toliko smešna da nije mogao doći do vazduha i jednostavno se ugušio.

Vikipedija

Italijanski pesnik Pjetro Aretino koji je živeo u 16. veku navodno se ugušio od smeha kada mu je sestra ispričala dobar vic.

2003. godine tajlandski vozač kamiona za sladoled Damnoen Šen-Um umro je u snu nakon dva minuta neprekidnog smeha. Njegova supruga bila je svedok čitavog događaja. Pokušala je da ga probudi ali bezuspešno. Posle dva minuta, prestao je da diše i umro od gušenja ili prestanka rada srca.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti