Ovi poznati živeli su s HIV-om, a neki od njih i dalje se ne predaju

01.12.2020

18:58 >> 19:01

0

Autor: Z. T.

Povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, podsetili smo se najtežih trenutaka u životu slavnih, koji su se suočili sa ovom strašnom bolešću, a među njim

Ovi poznati živeli su s HIV-om, a neki od njih i dalje se ne predaju
Copyright Profimedia/Pixabay

Danas se širom sveta, počevši od 1. decembra 1988. godine, obeležava Svetski dan borbe protiv HIV-a. Ovim opakim virusom, u svetu je trenutno zaraženo oko 38 miliona ljudi, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Ovaj datum važan je za sve obolele od HIV-a, kako bi im se pružila podrška, ali je prilika i da se prisetimo onih slavnih koje nije zaobišao . Nijedna bolest “ne bira”, pa čak ni ova opaka nije zaobišla svetski poznate ličnosti, među kojima su pevači, glumci, manekeni, ali i sportisti. Neki od njih su, zahvaljujući uspešnoj terapiji i dalje među nama, dok su drugi, nažalost, preminuli.

Čarli Šin

Čarli Šin / printscreen / Instagram

Kada je 2015. godine poznati glumac Čarli Šin izašao i priznao da je zaražen HIV-om, Holivud je bio u šoku, ali i ceo svet.

– Ta tri slova je teško prihvatiti – rekao je tada Šin i objasnio da je rešio da javno progovori o tome kako bi “prekinuo lavinu napada, poluistina i veoma opasnih priča”. Čarli je ispričao da je sve počelo sa strašnim migrenama i groznicama, kao i da je zbog toga otišao na lekarski pregled, kojim je otkriveno da je HIV pozitivan.

Đia Karandži

“Lutka sa naslovnih strana” magazina “Vogue”, “Cosmopolitan”, kao i zaštitno lice kuća “Dior” i “Versace”, javno je priznavala da voli žene. Bila je prvi supermodel na svetu, ali u tajnosti i zavisnik od droge. HIV virusom zarazila se putem šprica. Ona je umrla sa samo 26 godina, 1986. godine. Ceo njen život prikazan je u filmu “Đia”, u čijoj se glavnoj ulozi našla Anđelina Džoli.

Medžik Džonson

Poznati košarkaš je 1991. godine otkrio da ima sidu i uz pravilnu terapiju sa ovim virusom dugo živi. I danas je sjajan sportski analitičar i biznismen HIV aktivista. Osnovao je “Magic Johnson Foundation” koja se bavi edukacijom kako sprečiti da se virus širi. Jedan je od prvih koji je odmah pružio podršku Čarliju Šinu.

Fredi Merkjuri

Fredi Merkjuri Profimedia

Legendarni pevač grupe “Queen” , po mnogima je jedan od najboljih vokala rokenrola. Rođen je 1946, imao je samo 45 godina kada je preminuo 1991. godine. Fredi je krio da ima sidu do poslednjeg trenutka, a 24 sata pred smrt je odlučio da otkrije s čime se suočavao godinama. On je u saopštenju potvrdio da je nekoliko godina HIV pozitivan. Umro je od bronhitisa koji je bio posledica AIDS-a. Muzička legenda je sve vreme odbijala da uzima terapiju protiv ove bolesti.

 

Rok Hadson

Rok Hadson Profimedia

Glumac, koga su žene obožavale, bio je homoseksualno opredeljen i bio je u vezi sa Markom Kristijanom. On je saznao 1984. godine da boluje od AIDS-a , a to je bio spreman da otkrije javnosti godinu dana kasnije. Hadson je tada saopštio da umire ove bolesti, za koju je sumnjao da je dobio putem transfuzije krvi od zaraženog donatora. Međutim, njegov partner je navodno doprineo njegovoj bolesti, ali je Kristijan kasnije preko suda dobio odštetu zbog “emocionalnog bola zbog namernog zaražavanja”. Kristijanov test na HIV je bio negativan, ali je tvrdio da je Hadson imao seksualne odnose sa njim sve do februara 1985. godine, iako je znao da je HIV pozitivan.

Entoni Perkins

Dobitnik brojnih glumačkih priznanja, najpoznatiji kao Norman Bejts iz Hičkokovog filma “Psiho”, bio je etiketiran kao neko ko voli oba pola. Malo pre smrti usled komplikacija izazvanih sidom 1992. godine, Perkins je izdao veoma dirljivo saopštenje za javnost.

– Postoje mnogi koji veruju da je ova bolest poslata od Boga, kako bi nam se osvetio. Ali ja verujem da je poslata da bi naučila ljude da vole, da se razumeju i imaju saosećanje i milost jedni prema drugima – saopštio je glumac.

PROČITAJTE I: 

Fredi Merkjuri, hedonizam na dve noge: Provodio se i s princezom Dajanom, novac mu služio samo da ga troši!

Britni Spirs: Od voljene princeze popa do kraljice tuge u zlatnom kavezu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike