Ko stoji iza „Devojke iz grada" o kojoj peva slavuj iz Mrčajevaca? Komšije sve ispričale: Čovek dobio i svoju ulicu!

04.03.2022

18:57

2

Ovaj hit je, kao „Odakle si sele" i mnoge druge, napisao jedan pošteni zemljoradnik, sa osnovnom školom...

Ko stoji iza „Devojke iz grada" o kojoj peva slavuj iz Mrčajevaca? Komšije sve ispričale: Čovek dobio i svoju ulicu!
Copyright Miroslav Ilić ATAImages/Antonio Ahel

Malo je onih koji ne znaju pesme poput „Voleo sam devojku iz grada", „Odakle si sele", ali i još manje koji znaju ko ih ne napisao. Obren Pjevović, tekstopisac i kompozitor iz Mrčajevaca kod Čačka je taj koji je ušao u istoriju srpske muzike - kako je čitav svoj život proveo u rodnom selu, ali ga to nikako nije sprečilo da napiše hitove za sva vremena.

Autor je preko 100 pesama pisanih u duhu izvornog narodnog melosa, a njegove komšije i prijatelji odužili su mu se tako što je jedna ulica baš u Mrčajevcima ponela njegovo ime.

RINA
 

- Nažalost nisam ga zapamtio, ali ovo za mene i moju prodicu znači puno. O dedi sam mnogo čuo, od oca i tetke sam dosta saznao, ponosan sam na njegovo delo jer to će ostati deo srpske istorije, mislim da će njegovo ime zauvek živeti i sada kroz ovu ulicu. Pre dve godine i sam se vratio u dedinu kuću i tu zasnovao svoju porodicu - rekao je Dušan Pjevović Obrenov unuk.

Ovu inicijativu pokrenuli su Lune Levajac i Milun Tošić iz Mrčajevaca, koja je uz radost svih veoma dobro prihvaćena, a zatim ubrzo i realizovana. Na ovaj način hteli su da se oduže velikom stvaraocu.

RINA
 

- On je ostavio mnoge pesme koje se i danas pevaju i pevaće se još dugo godina, a ostavio je i dobar primer mladima, jer ovo će se prenositi sa generacije na generaciju. Ova ulica je dugačka 500 metara i nadam se da će uvek biti puna ljudi - rekao je Milun Tošić iz Mrčajevaca.

„Voleo sam devojku iz grada" nastala je 1972. godine

Veliki uticaj na karijere jednog od najboljih prezentera narodne muzike Miroslava Ilića i podjednako dobrog maestralnog kompozitora Miše Mijatovića imao je upravo Obren Pjevović. Oni su takođe iskazali veliko poštovanje prem Obrenovom radu i delu, srećni što je jedan čovek kao što je bio ovaj kompozitor dobio ulicu bas u mestu gde su se rodile najlepše pesme naše narodne muzike.

- Čika Obren bi živeo doveka, ali ovako je na neki način to i podvučeno. Današnji dan je za mene jedan od najsrećnijih dana u mom životu, a ovo je najmanje što je mogao da dobije za sve ono što je ostavio iza sebe. Naša kultura koja se bazira na srpskoj tradicionalnosti bila bi mnogo siromašnija da joj on nije ostavio sve ono što jeste, a to jeste zaista mnogo.

- Baš u njegovoj kući pre tačno 50 godina rodila se pesma „Voleo sam devojku iz grada", to je bilo 1972. godine, nismo imali instrumente, ali on je bio samouk čovek, imao je melodiju u svojoj glavi i prenosio na mene - rekao je Miroslav Ilić.

RINA
 

Veliko ime ovog velikog čoveka ostaće upamćeno kroz priče njegovih komšija, uspomene kolega i poštovalaca, ali i najlepše reći potomaka koji će to prenositi i na buduće generacije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike