Tužna sudbina Kragujevčanke koja je izvodila čuvenu „Na Uskrs sam se rodila”: Kako da pevam kada mi se plače?

02.05.2021

13:54

0

Autor: M. Gudžulić

Vasilija Radojčić, pevačica srpske izvorne i narodne muzike, preminula je u septembru 2011, ali brojne njene numere i danas se slušaju i naručuju u kafanama

Vasilija Radojčić RTS Kolo printscreen

Osim po dobro poznatoj „Na Uskrs sam se rodila”, Vasiliju Radojčić mnogi pamte po pesmama kao što su „Ajde Jano, kolo da igramo”, „Mito, bekrijo”, „Jel’ ti žao što se rastajemo”… Rođena je u Kragujevcu 1936, a preminula 2011. godine u Beogradu. Svoju privatnost čuvala je podalje od znatiželjnih pogleda, međutim, u jednom intervjuu 1980. otkrila je detalje svoje ljubavne priče, zbog koje je kasnije mnogo patila.

– Suprug Milan mi je umro pre šest godina, a čini mi se da je to bilo juče, još tugujem za njim… Povredile su me i kolege muzičari, estradnu penziju nisam dobila iako sam nekoliko puta podnosila zahtev. Kada je penzija izglasana, trebalo je da je prvi dobijemo Cune Gojković i ja. On je penziju dobio, mene su zaboravili, iako važim za pevačicu koja ima najviše snimljenih pesama u fonoteci Radio Beograda – pričala je ona, prenosi „Blic”: Nedavno sam za PGP RTS snimila 60 antologijskih pesama, obećali su da će mi objaviti trostruki album, a onda su desetak mojih pesama strpali u nekakav zajednički muzički projekat za koji još ne znam šta predstavlja. Kako da pevam kada mi se plače.

Bubnjara Milana Đorđevića, inače, prvi put je srela u centru prestonice.

– Sećam se da sam Milana prvi put ugledala kako izlazi iz kafane „Mornar” u centru Beograda. Bila sam s druge strane ulice, oči su mi se bukvalno zalepile za tog muškarca, a nisam znala ni ko je ni šta radi. Umalo se nisam srušila kada sam krenula sa orkestrom Dušana Radetića na turneju po Bugarskoj i tako saznala da je Milan član Duškovog benda. Milan i ja smo se spanđali na toj turneji i više se nismo razvajali. On je kasnije postao muzički urednik produkcije gramofonskih ploča Radio Beograda, a ja pevačica. Rodila sam mu ćerku Mirjanu koja je sada devojka – prisećala se bila Vasilija.

Kragujevčanka Vasilija Radojčić u rodnom gradu je završila gimnaziju. Posle toga, upisala je studije francuskog jezika na Filološkom fakultetu. Od 1958. bila je solista Radio Beograda, a od 1961. počinje da snima za PGP-RTS. Pevačku karijeru je počela šezdesetih godina 20. veka.

Kremirana je na Novom Groblju u Beogradu, 2011. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti