Miki Manojlović o traumi iz detinjstva: Stric me je držao da visim sa balkona i govorio da će me baciti

19.07.2021

12:16

0

Autor: M. Gudžulić

Glumac objašnjava da, dok na terapiji nije osvestio jedno neugodno iskustvo iz detinjstva, nije mogao ni da pretpostavi „gde škripi"

ATAImages /Ivica Veselinov

Miki Manojlović prisetio se kako je još u detinjstvu „navukao” strah od visine, zato što ga je svojevremeno stric držao za ruke pa pustio da visi s balkona, nekoliko metara od zemlje. Vremenom, osećao je veliku nelagodu i kada bi samo ulazio u avion, a tek kada je krenuo na terapiju, osvestio je o čemu se u stvari radi.

– Imao sam strica Andriju, koji je imao dosta neobičan stil igre. Držao bi me za ruke i pustio da visim s balkona nekoliko metara iznad zemlje. „Gle, kako je visoko. Sad ću te baciti”, govorio je, a nakon nekoliko sekundi bi me vratio na čvrsto tlo, rekao da me voli i da me nikada ne bi pustio. A zatim sve to ponovio. Zbog njega imam panični strah od visine. Godinama sam umirao kad ulazim u avion, a nisam znao zašto. Tek sam kroz terapiju osvestio to svoje neugodno iskustvo iz detinjstva – ispričao je Manojlović, pa otkrio koje mu je najstrašnije iskustvo u životu.

– Strašnije je bilo potonuće broda Tuhobić 1962. u Pelješkom kanalu. Plovio sam s porodicom od Malog Stona do Trpnja, bila je strašna oluja i brod se napunio vodom. Zadnjim snagama smo došli do Trpnja, gdje smo se iskrcali, a brod je potonuo. Ipak, zbog toga nisam dobio strah od vode, u životu sam kasnije rado i često jedrio – kaže glumac.

Miki Manojlović ATA Images/Antonio Ahel

Za života, svakako, „sačekale” su ga i još neke, ali daleko manje ozbiljne avanture koje su mu promenile život. Prema njegovim rečima do pandemije, na primer, nikad nije gurnuo ruku u zemlju, dok je sada i te kako vešt kada je reč o poljoprivredi.

– Nakon početnog perioda strahovanja za život i zdravlje, otišao sam na planinu Maljen, gde je moj deda još tridesetih godina prošlog veka kupio jedan teren i na njemu zasadio borove. Imao je tamo i drvenu kućicu, koju su seljaci tokom Drugog svetskog rata, videvši da niko u njoj ne živi, srušili i odneli drva. Onda sam ja 1984. tamo napravio brvnaru i ne sluteći da će mi tako dobro doći za vreme pandemije. Tamo sam čitao, spremao uloge i predstave i bavio se povrtarstvom – objasnio je za hrvatsku „Gloriu” i dodao:

– Do pandemije nisam gurnuo ruku u zemlju. No, kad sam već bio tamo, odlučio sam da pokušam. Doneo sam đubrivo, pročitao neke knjige, pitao ljude i svašta zasadio salatu, luk, paradajz, blitvu, razne začine… Nešto je od toga propalo, ali većina je uspela. Sve je neprskano, potpuno prirodno, što znači da oko toga čovek mora da se pomuči. Ipak, sve se isplati, pogotovo kada na sto stavite ono što ste sami proizveli. Fantazija.

Miki Manojlović ATA Images/Antonio Ahel

U svemu, pomagala mu je i supruga Tamara, sa kojom je skoro tri decenije u braku, a sada, u razgovoru s medijima, on se osvrnuo i na to kako su uspeli da sačuvaju romantiku tokom tolikih godina.

– Pomaže nam to što često nismo skupa. Razdvojenost nas spaja. Ona jako voli cveće, a ja se samo ponekad setim da ga kupim, no ne uzima mi to za zlo. Kupi ga sama – iskren je Miki, koji kaže da nemaju običaj da slave godišnjice braka.

– Ne pridajemo tome nikakav značaj. Venčali smo se 20. avgusta, a iz raznih razloga tada obično nismo zajedno. A ako ipak jesmo, odemo na večeru, zagrlimo se, čestitamo…

Glumac je, zatim, objasnio i zašto ne sarađuje često sa suprugom Tamarom.

– Ne bežimo od saradnje, ali trenutno nemamo zajedničkih ideja. Tamara je direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kojem sam tokom karijere glumio u četiri predstave. Da postoji uloga za koju sam najbolji, verovatno bi me zvala, ali ne treba ništa forsirati.

Takođe, osvrnuo se i na to koliko se razlikuju njegovi naslednici, rediteljka Čarna koju je dobio iz prvog braka sa Iskrom Uzelac, i Ivan.

– Vidi se da su različita generacija. Čarna je više čitala knjige, Ivan bi hteo ići bržim, površnim putevima, ona je u njegovim godinama znala šta želi, a on se još traži – zaključio je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti