Krizno stanje u Severnoj Makedoniji: Poznato i ko je osumnjičen za podmetanje požara

05.08.2021

17:29

0

Autor: A.S.

Vicepremijer Artan Grubi je izjavio da je preko 80 posto požara izazvano ljudskim faktorom

Krizno stanje u Severnoj Makedoniji: Poznato i ko je osumnjičen za podmetanje požara
Copyright Ilustracija/Pixabay/Titof33

Vlada Severne Makedonije je zbog povećanog broja požara proglasila krizno stanje na teritoriji cele države u trajanju od 30 dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od srede, 4. avgusta je na snazi i kompletna zabrana kretanja po šumskim predelima u čitavoj državi. Policija je saopštila da je uhapsila četiri osobe osumnjičene za podmetanje požara, od kojih je jedna državljanin Albanije.

Pročitajte još:

Vicepremijer Artan Grubi je izjavio da je preko 80 posto požara izazvano ljudskim faktorom.

Desetine požara gore u Severnoj Makedoniji, a prema podacima Centra za upravljanje krizama, aktivna su žarišta u regionu Bitolja, Strumice, Kumanova i Štipa, u istočnom delu države.

U sredu je najkritičnije bilo u okolini Pehčeva, Kumanova i Makedonskog broda. U četvrtak ujutro u gašenju požara u okolini Pehčeva je angažovano pet helikoptera, od kojih su tri iz Srbije. Oni su bili u akciji i u sredu, ali popodne su bili prizemljeni zbog visokih temperatura.

U gašenju požara u tom regionu pomažu i vatrogasne ekipe iz Bugarske. Predstavnik vatrogasne jedinice iz Blagoevgrada je informisao da je angažovan tim od 25 vatrogasaca iz Bugarske.

Pročitajte još:

Dramatično je bilo stanje i u opštini Staro Nagoričane kod Kumanova, a aktivnosti ekipa su otežane zbog nepristupačnog terena. U selu Čelopek u sredu su gorele bivše vojne barake, kuće, drugi objekti, stoka i travnate površine.

Nadležne institucije još nisu potvrdile informacije stanovnika sela da je jedna žena poginula u požaru, jer nije na vreme napustila svoj dom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike