Bosna i Hercegovina rekla svoje! Većina birališta zatvorena, čekaju se rezultati

02.10.2022

05:07

0

Autor: 24sedam

Građani su birali 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta

Bosna i Hercegovina rekla svoje! Većina birališta zatvorena, čekaju se rezultati
izbori bih rs copy - Copyright TANJUG/ FOTO SRNA/ LJERKA BJELICA/MAJA KRSMANOVIC/AP Photo/Armin Durgut

U Bosni i Hercegovini danas su se održali opšti izbori, na kojima su građani birali svoje predstavnike na svim nivoma vlasti - u državi, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Birališta su se zatvorila u 19 sati, osim onih koja će biti duže otvorena zbog kašnjenja otvaranja biračkog mesta ili privremenog prekida glasanja.

Prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi da budu dostupni oko 21 čas.

Potpuniji podaci sa glasanja očekuju se do ponoći, kada bi trebalo da se oglasi i Središnje izborno poverenstvo (SIP).

Visoki predstavnik večeras nameće izmene Izbornog zakona?

Nakon zatvaranja birališta pojavila se informacija da će visoki predstavnik Kristijan Šmit večeras nametnuti izmene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, pre prvih preliminarnih rezultata s obzirom da političari nisu uspeli sami da dogovore izbornu reformu u roku od šest sedmica koliki im je rok dao Šmit. Za sada nije tačno poznato šta će tačno visoki predstavnik nametnuti.

AP Photo/Michael Sohn
 

Zabeležena 73 teža oblika kršenja Izbornog zakona, izlaznost oko 40 odsto

Koalicija "Pod lupom" saopštila je da su do sada registrovana 73 teža oblika kršenja Izbornog zakona u BiH.

Posmatrači su do 16:30 sati uložili prijave za 16 nepravilnosti koje su uočene tokom procesa glasanja.

"Prema podacima koje smo obradili nekih 96 posto podataka koji su obrađeni, izlaznost je oko 40 posto", rekli su iz koalicije "Pod lupom".

Infobijeljina
 

Na biračkom mestu u Doboju napadnut posmatrač OSCE


Izborni dan u BiH protiču mirno, uz brojne nepravilnosti, pa su posmatrači Koalicije “Pod lupom” do 14:30 uložili 14 primedbi, a iz Operativnog štaba akcije "Opšti izbori 2022" saopšteno je da je zaprimeljeno 19 prijava koje se odnose na incidentne situacije, od kojih je jedna za krivično delo i četiri za narušavanje jeavnog reda i mira.

Šef ovog štaba Rahman Alić je za Fenu izjavio da je zaprimljena i informacija o napadu na službenika OSCE na jednom biračkom mestu u Doboju.

Precizirao je da je jedna osoba na tom biračkom mestu fizički napala službenika/posmatrača Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zadavši mu udarac šakom u predelu glave.

 Izlaznost do 15 sati - 35 odsto

Izlaznost na izborima u BiH do 15 sati je 1.164.261 birač, ili 35 odsto, rekao je predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović.

U gradu Doboju je do 15 časova glasalo 42 odsto građana sa pravom glasa, a u opštinama Teslić 32,21 odsto, Petrovo 37,8 odsto i Stanari 35,6 odsto, rečeno je iz Gradske i opštinskih izbornih komisija ovih lokalnih zajednica.

Mladenci došli da glasaju na dan venčanja

 

Stanovnici Banjaluke Danko Trtić i Tamara Savić došli su na glasanje na dan svog venčanja. Mladenci kažu da su „na današnji dan izabrali jedno drugoi da im je dužnost da izaberu i onog ko će njih predstavljati naredne četiri godine“.

„Mi smo svadbenu salu zakazali pre godinu dana i tada nismo bili svesni da je to baš na dan održavanja izbora“, kazali su mladenci.

Kako su dodali, tek pre nekoliko meseci su shvatili da je venčanje na dan izbora, te su tada odlučili da će između crkvenog i opštinskog venčanja da ispune svoju građansku dužnost.

Velika izlaznost u Hercegovini

U Trebinju je do 15 časova glasalo 13.887 birača ili 46 odsto od ukupnog broja sa pravom glasa, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji.

Izlaznost na izborima u Bileći do 15 časova bila je 46,07 odsto i glasao je 4.571 birač, a izbori se odvijaju regularno i bez problema, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji, nakon što su obišli sva biračka mesta.

U Gacku je do 15 časova glasalo 55,62 odsto ili 4.462 glasača, izjavio je predsednik Opštinske izborne komisije Ljubomir Beštić.

Profimedia
 

On je rekao da je na izbornom mestu u Brljevu evidentirana rekordna izlaznost od 73 odsto, te napomenuo da se glasanje u Gacku odvija bez problema.

Izlaznost u Ljubinju do 15 časove iznosila je 47 odsto i glasalo je 1.486 građana, dok je u Berkovićima bila 50 odsto, a glasalo je 813 birača, rečeno je u izbornim komisijama u tim opštinama.

Na izbornom mestu Hozići danas neće biti glasanja

Na biračkom mestu Hozići u Novom Gradu danas neće biti održani izbori, izjavio je predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Ljuban Knežević.

On je za Srnu rekao da novi birački odbor, koji je odredio OIK, pakuje izborni materijal koji će u pratnji policije biti dostavljen u OIK.

Knežević je naveo da biračko mesto Hozići jutros nije ni počelo da radi, a da su tokom obilaska članovi OIK-a našli označene glasačke listiće za sve nivoe vlati.

- Označene listiće je izuzela policija. Ostali izborni materijal biće dostavljen u Opštinski izbornu komisiju - rekao je Knežević.

Na glasanje sa naočarima za snimanje: Šok u toku izbornog dana u BiH!

U OŠ "Sveti Sava", opština Istočno Novo Sarajevo prijavljeno je da je V. J. na izborno mesto došla sa naočarima za snimanje nepoznate marke.

Sve se desilo u 07.30 časova, a naočare su privremeno oduzete od strane policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo, piše "Mondo.ba".

U Doboju napadnut službenik OSCE-a

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ MAJA KRSMANOVIC
 

Šef Operativnog štaba Rahman Alić je izjavio da je primljena informacija o napadu na službenika OSCE-a, te je nakon provera utvrđeno da je do tog incidenta došlo oko 11 sati u Doboju, na biračkom mestu 038B008.

On je precizirao da je jedna osoba na tom biračkom mestu fizički napala službenika/posmatrača OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zadavši mu udarac šakom u predelu glave.

Incident je u međuvremenu prijavljen PU Doboj, gde je napadač na OSCE-ovog posmatrača saslušan, međutim, njegov identitet je zasada ostao nepoznat.

Glasao i gradonačelnik Banjaluke, došao sa bakom

INstagram/draskostanivukovic
 

 

I gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obavio je svoju građansku dužnost u banjalučkom naselju Petrićevac. 

On je pozvao sve građane da izađu na izbore.

Profimedia
 

 

 

U Velikoj Kladuši napadnut član biračkog odbora

U Velikoj Kladuši se desio incidetm. Na biračkom mestu u Marjanovcu desio se fizički napad na člana biračkog odbora.

 

Mirko Šarović glasao u Istočnom Novom Sarajevu

Profimedia
 

 

Kandidat SDS za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je nakon glasanja, na biračkom mestu u Istočnom Novom Sarajevu, istakao da je njegova želja da izlaznost na ovim izborima bude što veća.

-Želeo bi da izlaznost bude najbolja, najveća ikada zabeležena. Nadam se da ćemo dobiti izbornu volju naših građana koju ja uvek poštujem", poručio je Šarović.

 

Milorad Dodik glasao u Laktašima

AP Photo /Darko Vojinovic
 

 

Član Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik i kandidat za predsednika Srpske Milorad Dodik glasao je glasačkom mestu u Galeriji Doma kulturenu Laktašima.

Izlaznost do 11 sati 14  odsto

AP Photo/Armin Durgut
 

 

Na konferenciji za medije CIK-a saopšteno je da je do 11 časova izlaznost u BiH 14 odsto, odnosno glasalo je 459.989 birača. Pogledajte podatke za pojedine gradove i opštine.

 

Glasala Željka Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i kandidat za člana Predsedništva BiH iz RS glasala je u Školi za slušno oštećene u naselju Paprikovac u Banjaluci.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
 

 

CIK BiH prve rezultate saopštava u 12 časova

Profimedia
 

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je da su biračka mesta za glasanje na opštim izborima u BiH otvorena jutros u sedam časova, kada su sa radom počela i 352 mobilna tima.

Na pojedinim biračkim mestima bilo je kašnjenja, a CIK navodi da su razlozi za to uobičajeni i kao na ranije održanim izborima: nisu na vreme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mesta, nedolazak ili kašnjenje članova biračkog odbora i slično.

Kašnjenja u otvaranju biračkog mesta bila su u proseku od 15 do 30 minuta.

CIK je najavio da će odziv birača do 11 časova saopštiti na konferenciji za novinare u 12 časova.

 

Jelena Trivić glasala na Starčevici

AP Photo/Radivoje Pavicic
 

 

Kandidat opozicije za predsednika Republike Srpske Jelena Trivić glasala je danas u 11 časova na izbornom mestu u OŠ "Branko Radičević" u Banjaluci.

 

Izborne nepravilnosti: Smijenjen birački odbor u Hozićima

Opštinska izborna komisija (OIK) Novi Grad smenila je birački odbor na biračkom mestu Hozići, gde su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje.

 MUP Republike Srpske saopštio je da je Policijskoj upravi Prijedor u 7.00 časova prijavljeno da biračko mesto u mestu Hozići, opština Novi Grad, nije otvoreno na vreme.

Na biračko mesto upućeni su policijski službenik i predsednik Opštinske izborne komisije.

Na navedenom glasačkom mestu je od strane posmatrača J.J. primećen u dve kutije određeni broj popunjenih glasačkih listića, prenosi RTRS.

Predsednik Opštinske izborne komisije smenio je birački odbor, obavestio CIK, a o događaju je obavešten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da je reč o krivičnom delu "izborna prevara" i naložio da budu lišeni slobode članovi biračkog odbora. Policijski službenici su na osnovu navedenog lišili slobode I.Dž., R.H., I.M., E.V. i S.H.

Glasačko mesto Hozići obezbeđeno je od strane policijskog službenika, a sporni glasački listići su uviđajem oduzeti.
 

Izetbegović veruje u njegovu i pobedu SDA

AP Photo/Armin Durgut
 

 

 

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, nakon glasanja na Opštim izborima novinarima je rekao da veruje u pobedu i promenu u pozitivnom smislu u tom najvišem državnom telu.

"Ja ću, ako Bog da, da pobedim i uđem u Predsedništvo. Mislim da će se konstelacija promenti u pozitivnom smislu, da će biti manje onih koji prave probleme, a nešto više razumnijih snaga", rekao je Izetbegović koji je na biračko mesto u Osnovnoj školi "Nafija Sarajlić" došao sa suprugom Sebijom.

Problem sa posmatračima u Majevcu kod Doboja

AP Photo/Darko Vojinovic
 

 

Na biračkom mestu u Majevcu na području Doboja jutros je prijavljen problem sa posmatračima političkih subjekata PDP-a i Pokret za pravdu i red Nebojša Vukanović, izjavio je predsednik dobojske Gradske izborne komisije Nenad Paleksić.

On je naveo da im je taj problem prijavljen već u šest časova.

-Posmatrači sa urednom akreditacijom ispred dva politička subjekta došli su u šest časova, ušli u biračko mesto da bi nakon toga došli novi posmatrači sa njihovim šefovima izbornih štabova i insistirali da se izvrši zamena i vršili pritisak na izbornu komisiju da mi to promenimo", rekao je Paleksić novinarima.

On je naveo da je stvar političkog subjekta da odlučuje o rasporedu svojih akreditovanih posmatrača, a ne GIK-a.

Paleksić je napomenuo da pet biračkih mesta na ovom području nije otvoreno na vreme, odnosno na četiri mesta je registrovano kašnjenje od po 15 minuta, a na jednom 35 minuta.

Redovi od ranog jutra, do 9 sati samo sedam biračkih mesta nije otvoreno

Profimedia
 

 

Birališta su otvorena u 7 časova, a na pojedinim biračkim mestima od ranog jutra su se formirali redovi glasača.

Oko 9 sati je saopšteno da sedam biračkih mesta u Republici Srpskoj nije otvoreno od ukupno 2.140 birališta.

Iz MUP-a su naveli da je reč o po jednom biračkom mestu na području policijskih uprava Prijedor, Zvornik i Banjaluka i četiri biračka mesta na području PU Bijeljina.

Iz MUP-a ističu da se proces glasanja odvija mirno, bez incidenata.

 

-Zbog održavanja opštih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske (referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i JMB, uključujući akviziciju) rade danas do 19.00 časova- navodi se u saopštenju.

Na više od 5.900 biračkih mesta koja su otvorena od 7 do 19 sati, građani biraju  tri člana Predsedništva BiH (po jednog iz reda tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata), poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Građani na devetim opštim izborima u BiH biraju i predsednika Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), kao i poslanike za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa u BiH ima 3.368.666 birača.

Na izborima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada.

Građani biraju 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta.

Za članove Predsedništva BiH kandidovano je ukupno 10 kandidata, po pet iz oba entieta.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice - Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana ovog najvišeg državnog tela.

Novine na glasanju

Među novinama koje će doprineti da izbori budu pošteniji i pravičniji su okretanje otvora kabine prema članovima biračkog odbora, a ne prema zidu kao što je do sada bio slučaj, zatim pečaćenje i potpisivanje svakog glasačkog listića, kao i pomoć prilikom glasanja slepim i nepismenim licima uz potvrdu.

Ono što je konstanta jeste da birač prilikom glasanja na uvid mora da pokaža neki od identifikacionih dokumenata: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Kako je saopšteno iz CIK, prvi izborni rezultati za članove Predsedništva BiH mogli bi biti poznati do ponoći izbornog dana.

Rok za objavu konačnih rezultata je mesec dana, odnosno 1. novembar, kada počinje da teče rok za formiranje novog saziva Predsedništva BiH i državnog parlamenta, kao i parlamenata Federacije BiH i Republike Srpske, i nižih nivoa vlasti. 60.000 posmatrača

Foto: Infobijeljina
 

 

Današnje Opšte izbore u Bosni i Hercegovini nadgleda više od 60.000 posmatrača, jedan od njih je Dario Jovanović iz Koalicije za slobodne i poštene izbore očekuje da će izborni proces proteći u redu, ali isključuje mogućnost različitih vrsta manipulacija.

-Očekujem da na većini biračkih mesta izborni dan protekne u redu i u skladu sa izbornim zakonom, izbornim pravilima i podzakonskim aktima, ali na osnovu iskustva koje imamo od prethodnih izbora očekujemo različite vrste manipulacija tokom glasanja- rekao je Jovanović za Tanjug.

Kao primer je naveo porodično glasanje, glasanje u ime druge osobe, višestruko glasanje, zloupotrebu pomoći pri glasanju...

Takođe, kaže, tu su i manipulacije kod brojanja glasova kao što je dodavanje preferencija jer mi imamo preferenecijalne poluotvorene liste, invalidacija glasova za političke protivnike odnosno poništavanje glasova za političke protivnike ili korišćenje neiskorošćenih glasačkih listića kako bi se namakli glasovi.

Sve to su, dodaje, već tradicionalne, uobičajene nepravilnosti u izbornom procesu.  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike