Bečić u vaseljenskoj patrijaršiji - traži autokefaliju za crnogorske raskolnike! Krivokapić i Spajić saučesnici?

23.01.2022

17:22

0

Bečić se sastao sa Vartolomejem

Bečić u vaseljenskoj patrijaršiji - traži autokefaliju za crnogorske raskolnike! Krivokapić i Spajić saučesnici?
viber_image_2022-01-23_17-56-27-334 (1) - Copyright ekklisiaonline.gr

Grčki portal ekklisiaonline.gr objavio je članak gde se govori da će se patrijarh srpski g. Porfirije sastati sa patrijarhom Vartolomejem, a kako navode, interesantno je što je taj događaj najavio prilikom susreta sa predsednikom crnogorske Skupštine Aleksom Bečićem, koji je došao u vaseljensku patrijaršiju da TRAŽI AUTOKEFALIJU ZA CRNOGORSKE RASKOLNIKE.

Informacija o poseti patrijarha Porfirija je ubrzo demantovana, navodeći da patrijarh nije planirao posetu Fanarima.

Međutim, ono što nije demantovano, a navedeno je u tom konkretnom članku jeste da je predsednik Skupštine Aleksa Bečić zatražio od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da pomogne pri odvajanju crkve u Crnoj Gori od Srpske pravoslavne crkve.

Ova informacija nije još uvek demantovana, niti iz kabineta predsednika Skupštine niti iz Patrijaršije/Mitropolije. Imajmo u vidu činjenicu da se Aleksa Bečić zaista sastao sa patrijarhom Vartolomejem, čime se pohvalio putem svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama, gde je diplomatski preneta poruka patrijarha Vartolomeja čestitki i zahvalnosti za lojalnost Mitrpoliji crnogorsko-primorskoj (a ne cijeloj SPC).

Krivokapić i Spajić takođe učesnici?

Podsećamo na interesantne "epizode" koje su imali predsednik Vlade Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić a koji su donekle prećutani. 

Naime, setimo se kad je predsednik Vlade Crne Gore bio u poseti Svetoj Gori. On je tom prilikom posetio manastir Vatoped, začuđujuće, ne i Hilandar, jedini manastir Srpske pravoslavne crkve koji je podigao otac prvog srpskog arhiepiskopa svetog Save, sv. Simeon Mirotočivi. Može biti nenamerna greška, ali imajući u vidu konstantno izbegavanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, potenciranja da isti bude potpisan na Cetinju a ne u Beogradu, izbegavanje posete srpskom manastiru na Svetoj Gori (što je javnost i osudila), pojavljuje se jedan crv sumnje među vernim narodom.

ekklisiaonline.gr
 

Takođe, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, prilikom jedne posete Americi, pokušao je da sakrije posetu episkopu carigradske patrijaršije u Americi, Elpidiforu.

Vladika Elpidifor je bio, kako javljaju naši izvori, jedan od predvodnika "šatl diplomatije" između zvaničnog Kijeva i Carigrada, pod patronatom američkog sekretara za verske slobode, a koji se ticao pomirenja dve raskolničke struje Ukrajinske pravoslavne crkve.

ekklisiaonline.gr
 

Kako izvor navodi, javna je tajna da je bivši predsjednik Ukrajine, Petro Porošenko, "kupio" autokefalnost Ukrajinske crkve za 20 miliona dolara.

Kako onda verni narod Crne Gore gleda na ovaj susret ministra Spajića (koji je isti pokušao da sakrije od crnogorskim medija, a ipak je objavljeno na grčkim), i na posetu predsednika Vlade Zdravka Krivokapića manastiru Vatopedu ostaje da se vidi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike