Ustavni sud u Hrvatskoj doneo istorijsku odluku: Istopolni parovi mogu da usvajaju decu

05.05.2021

12:51

0

Autor: A. B.

Izvor: Index

Šegota i Kozić su među prvim gej parovima sklopili brak 2015. godine

Printscreen / Youtube

Odlukom Upravnog suda Hrvatske i istospolni životni partneri sada mogu da pristupe proceni da postanu usvojitelji, saopštio je Danijel Martinović iz organizacije “Dugine porodice”.

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Šegota-Kožić presudio da oni ne smeju biti diskriminisani u postupku procene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

– Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbejskim parovima u Hrvatskoj koji žele da usvoje decu, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi – poručuju iz ove organizacije.

Šegota-Kožić su 2016. godine odbijeni u zahtevu da postanu usvojitelji zbog toga što su u istopolnom životnom partnerstvu. Nakon što je njihov zahtev odbijen, tužili su Ministarstvo za demografiju, porodicu i mlade i socijalnu politiku.

Sud je presudio u njihovu korist.

Pročitajte još:

– Još nam je da teško poverujemo da smo doživeli ovakav rasplet situacije. Očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Evropski sud za ljudska prava. Međutim, Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio je u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo srećni zbog te presude, ne samo zbog Mladena i Ive nego i zbog svih drugih parova koji razmišljaju o usvajanju i koji tako žele da prošire svoju porodicu – rekao je Martinović.

Šegota i Kozić su među prvim gej parovima sklopili brak 2015. godine, čim je to zakon omogućio. Ipak, u želji da postanu roditelji, imali su dosta problema zbog čega su angažovali advokata i vodili bitku za roditeljstvo na sudu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti