“Porođajne muke i životinjska farma”: Pršti u regionu od svađa u političkim vrhovima

23.04.2021

20:00

0

Autor: I. Kranjčević

U Hrvatskoj i Crnoj Gori uzavrelo na političkoj sceni, lideri ne mogu bez međusobnih optužbi i uvreda

Tanjug/Hina/Profimedia/Printscreen

Državnici u regionu, iako im je često Srbija “na tapetu”, veće probleme imaju u sopstvenom dvorištu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović vodi mesecima unazad pravi verbalni rat sa premijerom Andrejom Plenkovićem, ne prezajući od uvreda na njegov račun.

Profimedia

Poslednji “okršaj” u nizu bio je povodom komemoracije u Jasenovcu.

Možda se neko i nadao da bi državni vrh mogao da zaboravi na unutrašnje sukobe i taj istorijski datum prigodno obeleži zajedno, ali svedočili smo nimalo prijatnim izjavama, te komemoraciji “u tri kolone”.

Naime, predsednik Milanović rekao je da je pozvao vladu u zajedničku kolonu, a premijer Andrej Plenković da nema potrebe za glumom, da se zna da su odnosi narušeni.

pročitajte još

-Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svakog nivoa i nema prostora za glumljenje, rekao je Plenković.

Da su odnosi narušeni videlo se i pre samo tri nedelje takođe prilikom komemoracije u Plitvicama.

Vence su polagali odvojeno, a Milanović je naveo da je njegov protokol pisala vlada. Ni tada nije preskočio priliku da na račun premijera izrekne uvrede.

-Nismo isti ekosistem, ja sam orao, a on je nilski konj. Papa lopoče, ali ima opaku narav. Nilski konj je opasniji od hijene. Ja sam soko. Nije ni to lepo, ali nisam strvinar, zaključio je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Plenković, međutim, nije želeo da odgovara na ove prozivke.

-Ja ću danas odlučiti da se ne bavimo basnama, odustaću od odgovora “lepotanu s Pantovčaka”, rekao je Plenković dodajući da nema problem da sedne s bilo kim, ali da nema potrebe da sedne sa Milanovićem.

Oštre reči upućuju mesecima unazad. Još u oktobru prošle godine Milanović je reagovao na Plenkovićevu konferenciju za novinare, na kojoj je predsednika države nazvao zlostavljačem koji ne radi ništa i optužio ga da je svojim izjavama od pre četiri godine radikalizovao društvo.

Odgovarajući na ove optužbe, Milanović je naveo da je Plenković bio “štićenik svih režima” i ponovio ranije izjave da je na osnovu lažne dijagnoze anemije Plenković izbegao služenje vojnog roka u bivšoj JNA.

Situacija nije mnogo bolja ni u Crnoj Gori, gde predsednik Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić takođe razmenjuju “teške reči”.

pročitajte još

Četiri meseca nakon formiranja Vlade Crne Gore, na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, politička situacija u toj zemlji uzavrela je, čini se, više nego pre izbora na kojima je DPS Mila Đukanovića otišao u opoziciju.

Tužilački zakoni i odluka o izmeni kriterijuma za sticanje državljanstva podgrejali su sukobe, a na ulicama su organizovani protesti. Krivokapić je za skupove optužio DPS savetnika predsednika Veselina Veljovića, inače bivšeg direktora Uprave policije.

On je pozvao Mila Đukanovića “da ne destabilizuje državu i da narod koji je izveo na ulice pozove da se vrati kućama”.

Profimedia

Naravno, odmah je usledio odgovor Đukanovića koji je optužio aktuelnu vlast da je proizvela nestabilnost jer je udarila na temeljne vrednosti Crne Gore.

-Krajnje je nemoralno od premijera Krivokapića da insinuira da ja organizujem proteste koji mu se ne sviđaju. Uzaludni su pokušaji da svo svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost pokušava prikriti time što će papagajski dosadno za sve okriviti bivšu vlast, objavio je Đukanović na Tviteru.

pročitajte još

Đukanović je, šta više, poručio: “Kada bismo se mi latili posla da organizujemo ljude i iz nekog razloga ih izvodili na ulicu, to bi izgledalo mnogo moćnije”, istakao je.

Ali nije Krivokapiću problem samo Milo, već i oni koji su mu pomogli da dođe na vlast.

Premijer ima utisak da njegovu vladu ruše svi i predstavnici vladajućih partija i Demokratska partija socijalista sa svojim satelitima, kako je kazao.

-Ovu Vladu ruše svi, i opozicija i pozicija. Ovu Vladu niko ne doživljava kao svoju Vladu. Najvažniji mi je interes svih građana. Ovo su porođajne muke jer još dečije bolesti nismo prebolovali, naveo je Krivokapić.

Pošto su mu partneri u vladi zamerili sastanak sa Đukanovićem, Krivokapić ni njih nije poštedeo poručivši im “da ne izmišljaju priče jer šta će biti kada se otkrije ko se i zaista tajno sastajao protekle tri decenije Milove vlasti”.

-Dosta je bilo širenja laži radi sticanja jeftinih političkih poena, poručio je, objasnivši da se sa predsednikom ne sastaje zato što voli, već zbog toga što je to njegova zakonska obaveza kao premijera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti