Otvoreni vatikanski arhivi, pronađena tajna o Stepincu stara 70 godina

22.12.2020

10:05

0

Autor: A. B.

Izvor: Dnevnik.hr

Papa Franja je nedavno otvorio ove arhive

Profimedia/ Marijan Murat

Papa Franja nedavno je otvorio arhiv Pija XII, a hrvatski ambasador pri Svetoj stolici u njemu je pronašao gotovo 70 godina prećutkivanu tajnu – naslovnu rimsku crkvu kardinala Stepinca koju nikad nije preuzeo.

Prema pisanju zagrebačkog portala Dnevnik.hr tačno na nekadašnji Dan republike 1952. godine u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stigao je kriptovani teleks kojim državni sekretar Montini obaveštava otpravnika poslova da je papa Pio 12. Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba odlučio da proglasi kardinalom.

Prema zapisu monsinjora Odija u Palati federacije ta je vest strane diplomate zanimala puno više od nove Titove odeće.

Pročitajte još:

Kako se navodi, Jugoslavija je zatim prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, ali je ostala misterija Stepinčeve naslovne Crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal.

– San Paolo ala Regola, lepa je barokna crkva u istorijskom središtu Rima. Izgrađena na temeljima ranohrišćanske crkve i mestu patnje apostola Pavla – rekao je hrvatski ambasador u Vatikanu Neven Pelicarić.

On je istakao da se sada u toj crkvi nalazi spomen ploča na kojoj piše da da je Stepinac dobio naslov crkve ali je nikada nije preuzeo.

Tu spomen ploču postavila je hrvatska ambasada 2020. godine.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti