Zaharova: Kosovo crna rupa Evrope, propali projekat Zapada

28.06.2021

07:00 >> 12:06

0

Nove kosovske vlasti, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, propovedaju otvoreni politički ekstremizam, kaže potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Zaharova: Kosovo crna rupa Evrope, propali projekat Zapada
Copyright Profimedia

Kosovo nije država i nema nikakve mogućnosti, kaže potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, ocenjujući da je to danas crna rupa Evrope, u kojoj cvetaju organizovani kriminal i korupcija i gde se stvara atmosfera nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Zaharova je u intervjuu za “Kurir” poručila da je zapadni projekat “Kosovo” propao, bez obzira, kako kaže, na ogroman novac koji je “upumpan u njega”.

– Nove kosovske vlasti, na čelu sa (premijerom privremenih prištinskih institucija) Aljbinom Kurtijem, propovedaju otvoreni politički ekstremizam. Kosovo se pretvorilo u problem evropskog kontinenta – navela je Zaharova.

Zaharova podseća da su takozvani briselski dogovori usaglašeni 2013. godine i da je Beograd ispunio svoj deo tih rešenja, dok je Priština odbila da obezbedi ključni uslov – stvaranje Zajednice srpskih opština.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Sadašnje kosovske vlasti uopšte ne žele da razmatraju to pitanje, a Brisel se ograničava labavim pozivima, bez konkretnih koraka – kaže Zaharova, i napominje da ne vidi smisao da se Rusija uključi u pregovarački proces.

– Dijalog je lansiran u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN, koju nas je Beograd zamolio da podržimo. To smo i učinili – navodi Zaharova.

Kaže i da su odnosi Rusije i Srbije zasnovani na dugoj tradiciji, međusobnom poštovanju i raznovrsnoj uzajamnoj korisnoj saradnji.

– Rusija sarađuje sa Srbijom pod uslovima jednakosti, jača proizvodne kapacitete, energetiku, infrastrukturu, stvarajući preduslove za razvoj na dobrobit svih građana – istakla je Zaharova.

Pročitajte još

Podsetila je da će 10. jula stupiti na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i država EAEU – Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana i Kirgizije, dodajući da taj dokument otvara nove, velike mogućnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike