Vrhovni sud tzv. Kosova odbio žalbu: Tasiću potvrđena kazna od 11 godina

17.07.2021

14:17

0

Autor: M. I.

Vrhovni sud tzv. Kosova odbio žalbu: Tasiću potvrđena kazna od 11 godina
Copyright Pixabay

Vrhovni sud tzv. Kosova odbio je žalbu odbrane Darka Tasića za zaštitu zakonitosti, u kojoj je zatraženo da se ukine presuda Apelacionog suda i smanji kazna kojom je Tasić osuđen na 11 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina počinjenog u selu Mala Kruša kod Prizrena.

Kako je za Kosovo onlajn potvrdio jedan od Tasićevih branilaca, advokat Ljubomir Pantović, Vrhovni sud nije uvažio zahteve koje je odbrana, najpre u završnoj reči na suđenju, a potom i u žalbi, opširno i argumentovano navela.

pročitajte još:

– Mi smo smatrali da je povređen zakon na štetu Darka Tasića, zato što je prilikom smanjenja kazne sa 22 na 11 godina zatvora, Apelacioni sud u obrazloženju presude naveo da je maksimalna kazna zatvora za krivično delo ”ratni zločin” zapravo 20 godina zatvora i da je zato njemu kazna gotovo prepolovljena. Takav stav suda je, po našem mišljenju, bio potpuno pogrešan, jer je po Krivičnom zakonu SFRJ koji je tada bio na snazi, maksimalna kazna zatvora za ratni zločin 15 godina – kaže advokat Pantović.

On je podsetio da Tasić nije optužen ni za jedno ubistvo, kao najteži oblik ratnog zločina, niti je naređivao ubistva, što je takođe vrlo težak oblik ratnog zločina, već mu se na teret stavljaju “sporedne stvari poput pljački kuća meštana Male Kruše i pokušaj da kamion sa leševima ubijenih potopi u reku Beli Drim”.

– Čak i da je Tasić kriv za dela koja mu se stavljaju na teret, on ne može da bude osuđen na kaznu koja je blizu maksimalne od 15 godina, već treba da bude vrlo blago kažnjen – navodi Pantović.

On dodaje da je, nažalost, presuda u slučaju Tasića konačna i da su iscrpljeni gotovo svi pravni lekovi da bi se to izmenilo.

Darko Tasić je rodom iz Male Kruše koju je sa svojom porodicom, nakon proterivanja napustio 1999. godine, i život nastavio u Šapcu, a uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

On je 22. juna osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva 1999. godine u Maloj Kruši, a 1. decembra mu je, odlukom Apelacionog suda, kazna smanjena na 11 godina. Od trenutka hapšenja, Tasić se nalazi u zatvoru visokog rizika nadomak Podujeva.

Kancelarija za KiM: Stara praksa prištinskog pravosuđa

Odbijanjem žalbe i potvrđivanjem presude od 11 godina zatvora za Darka Tasića, zbog navodnog ratnog zločina u Maloj Kruši, prištinsko pravosuđe nastavlja praksu drakonskih kazni za Srbe zbog zločina za koje ne postoje neoborivi dokazi, niti kredibilni svedoci, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

– Jasno je da je ovakva odluka suda refleksija i dnevnopolitičkih napada usmerenih prema Srbima sa Kosova i Metohije i prakse da se srpski narod oglašava krivim po političkoj i etničkoj osnovi – ističe se u saopštenju.

pročitajte još:

Ovakve drakonske presude jednom civilu dodatno služe Prištini za kreiranje veštačkog balansa u odnosu na zločine tzv. OVK i političkog narativa o Srbima, koje albanski političari žele da proglase zločincima, napominje Kancelarija za KiM.

– Istovremeno, Tasiću su tokom procesa povređena prava, prema sopstvenom priznanju bio je pretučen od strane zatvorskih čuvara novembra prošle godine, ali za takvo postupanje niko nije sankcionisan – dodaje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike