Poljska donela nesvakidašnji zakon: Zabranila medijima pristup granici sa Belorusijom

01.12.2021

10:13

0

Poljska opozicija tvrdi da je cilj da se prikriju kršenja ljudskih prava

Poljska donela nesvakidašnji zakon: Zabranila medijima pristup granici sa Belorusijom
Tan2021-12-1_10507264_0 - Copyright Tanjug/Maxim Guchek/BelTA via AP

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je zakon kojim se ograničava pristup granici sa Belorusijom humanitarnim organizacijama i novinarima.

Tamo u poslednjih nekoliko nedelja traje migrantska kriza, a zakon je udarac za opozicione stranke, koje zagovaraju neograničen pristup medijima. Prema odredbama vanrednog stanja, koje je u septembru proglašeno na granici, a koje je isteklo u ponoć, medijima i humanitarnim organizacijama potpuno je bio zabranjen pristup, podseća Rojters.

Poljska opozicija tvrdi da je cilj zabrane pristupa da se prikriju kršenja ljudskih prava, dok iz vlade kažu da su restriktivne mere neophodne iz bezbednosnih razloga. Prema novim pravilima, ministar unutrašnjih poslova može da ograniči pristup graničnoj zoni, nakon konsultacije sa šefom granične službe.

Međutim, novinari i NVO mogu da priđu granici na osnovu odluke šefova lokalne granične kontrole. Ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminjski rekao je da će narediti privremenu zabranu ulaska u oblasti oko granice.

Evropska unija optužila je Minsk da izaziva migrantsku krizu zbog sankcija koje su uvedene.

Sa druge strane, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da EU namerno izaziva humanitarnu krizu na granici.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike