Obaveštajac CIA evakuisan iz Srbije zbog misteriozne bolesti?

28.09.2021

17:27

0

Autor: I. P.

Simptomi ovog sindroma, koji su uključivali mučninu, jake glavobolje, bol u ušima, umor, nesanicu i tromost, počeli su da se pojavljuju poslednjih meseci

Obaveštajac CIA evakuisan  iz Srbije zbog misteriozne bolesti?
Copyright Profimedia

CIA je evakuisala muškarca koji je radio kao obaveštajac u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne neurološke napade poznatije kao Havanski sindrom.

Glavna zamenica portparola State Departmenta Jalina Porter izjavila je da SAD, u bliskoj koordinaciji sa partnerima širom američke Vlade, intenzivno istražuje izveštaje o mogućim abnormalnim zdravstvenim incidentima gde god da su prijavljeni.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o navodima The Wall Street Journal u kojima neimenovani američki zvaničnici tvrde da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) evakuisala nedavno jednog obaveštajca iz Srbije koji je pretrpeo ozbiljne povrede koje su identične neurološkom napadu, poznatijem kao “Havana sindrom”.

The Wall Street Journal je naveo i da je Srbija poslednja u nizu napada, a da su se prethodni odigrali u Indiji i Vijetnamu.

Incident na Balkanu o kome ranije nije bilo izveštaja, poslednji je u onome što zvaničnici opisuju kao stalno širenje napada na američke špijune i diplomate koje su nepoznati napadači slali u inostranstvo koristeći ono za šta vladini zvaničnici i naučnici sumnjaju da je neka vrsta izvora energije.

Simptomi ovog sindroma, koji su uključivali mučninu, jake glavobolje, bol u ušima, umor, nesanicu i tromost, počeli su da se pojavljuju poslednjih meseci, a neke žrtve su ostale nesposobne za rad, prema tvrdnjama tih diplomata.

Serija simptoma prvi put se pojavila 2016. godine među američkim diplomatama na Kubi, a od tada su primećeni i u Kini, Rusiji i, u novije vreme, u Austriji.

Bilo je nepotvrđenih slučajeva u Poljskoj, Tajvanu, Gruziji, pa čak i u Vašingtonu. 

Studija, koju je naručio Stejt department, otkrila je da je usmereno mikrotalasno zračenje objašnjenje za simptome koji su uključivali intenzivan pritisak u glavi, vrtoglavicu i kognitivne poteškoće verovatnije od drugih, prethodno razmatranih uzroka poput tropskih bolesti ili psiholoških problema.

Odbor od 19 članova koji je radio na studiji, naveo je i da se suočio sa značajnim izazovima pokušavajući ovu medicinsku misteriju privesti kraju. U njihovom izvještaju, izvestio je AP, nisu imenovani izvori energije niti je zaključeno da je ona bila rezultat napada, iako je primećeno da su prethodna istraživanja o toj vrsti povreda rađena u bivšem Sovjetskom Savezu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike