Dogovoreni dalji koraci: Mekalister, Bilčik i Tanja Fajon zadovoljni sastankom sa Dačićem

01.03.2021

13:54

0

Dogovoreni su naredni koraci koji će podržati konsenzus i izgradnju poverenja širom političkog spektra u Srbiji

Dogovoreni dalji koraci: Mekalister, Bilčik i Tanja Fajon zadovoljni sastankom sa Dačićem
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister i evroparlamentarci Vladimir Bilčik i Tanja Fajon u zajedničkom saopštenju navode da su imali konstruktivan sastanak sa predsednikom parlamenta Srbije Ivicom Dačićem, ko-pokretačem procesa međustranačkog dijaloga.

Kako se navodi, dogovoreni su naredni koraci koji će podržati konsenzus i izgradnju poverenja širom političkog spektra u Srbiji.

-Mi čvrsto verujemo da je proces međustranackog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament u najboljem interesu Srbije i da je važan element u naporima zemlje da dalje jača demokratiju i poverenje građana u institucije i u izborni proces, naveli su oni nakon formalnog pokretanja druge faze međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Kako su naglasili, u ovom procesu, uloga Evropskog parlamenta nije da donese gotova rešenja, već da olakša dijalog u kome bi se političke stranke mogle dogovoriti o relevantnim pitanjima i temama od zajedničkog interesa.

U saopštenju se dodaje da će tokom ove druge faze procesa, tim za posredovanje sprovoditi niz konsultacija sa svim relevantnim zainteresovanim stranama u Srbiji.

Na današnjem onlajn sastanku učestvovali su pored Dačića i Mekalistera, evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je danas sve političke stranke koje žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu, da parlamentu predlože predstavnike i platforme, kao i da imenuju po dva stalna predstavnika.

Dačić je, posle sastanka sa Mekalisterom, rekao da poziva sve stranke koje predstavljaju relevantan politički faktor u državi – i parlamentarne i vanparlamentarne.

Poziv se odnosi i na stranke koje ne žele učešće međunarodnih posrednika.

Dačić je kazao da će se u narednim nedeljama tek razgovarati o modalitetima i temama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike