Određen datum sastanka Vučića i Kurtija! Lajčak: Vašingtonski sporazum ne znači ništa!

03.06.2021

05:19 >> 08:28

0

Lajčak je, nakon posete Prištini, a uoči posete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum ne znači ništa i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dija

Određen datum sastanka Vučića i Kurtija! Lajčak: Vašingtonski sporazum ne znači ništa!
Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

 

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je određen datum za sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

Lajčak je, nakon posete Prištini, a uoči posete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum “ne znači ništa” i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.

Istakao je da je dijalog uz posredovanje EU jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji, prenosi “Reporteri”.

– Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić – rekao je Lajčak.

Na pitanje o nedavnim postupcima i komentarima Aljbina Kurtija, Lajčak je odgovorio da je važnije ono što je kosovski lider rekao iza zatvorenih vrata.

– Ono što je zaista važno, jeste ono što je rečeno na sastanku, ono o čemu dve strane razgovaraju dok sede zajedno – objasnio je Lajčak.

Profimedia

Nije želeo da komentariše najave Prištine o podizanju tužbe za navodni genocid protiv Srbije i rekao je da je bilo mnogo izjava za medije, ali da je važan „zvanični stav koji će biti predstavljen u dijalogu“.

– Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu pogodnu za pozitivan proces dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje teže pogoršanju neprijateljstva – naglasio je Lajčak.

Pročitajte još

VUČIĆ DANAS SA LAJČAKOM I PALMEROM

Inače, Lajčak će danas po podne razgovarati sa predsednikom Srbije, a posle susreta sa Lajčakom predsednik Vučić razgovaraće zvanično i sa Metjuom Palmerom, s kojim će nezvanični susret imati danas.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer doputovao je juče, nakon posete Prištini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike