ANKETA "Osudili su čoveka na pravdi Boga": Šta Beograđani misle o presudi Ratku Mladiću? (VIDEO)

08.06.2021

17:11 >> 20:12

0

Svi sugrađani sa kojima su naši reporteri ovog popodneva popričali istakli su da se ne slažu sa presudom

ANKETA "Osudili su čoveka na pravdi Boga": Šta Beograđani misle o presudi Ratku Mladiću? (VIDEO)
ratko mladic plakat - Copyright Profimedia

Povodom pravosnažne presude koju je Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izreklo ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, portal 24sedam uradio je anketu u kojoj je učestvovalo nekoliko Beograđana koji su izneli svoj stav o toj temi.

– Osudili su čoveka na pravdi Boga, na bazi nepostojećih dokaza. On je samo branio srpski narod i nikome zlo nije načinio – kaže za 24sedam pukovnik u penziji Dragan Simić.

Slično mišljenje o presudi ima i naš sugrađanin Nebojša V.

– Malo pre sam čuo da je potvrđena presuda. Izašao sam da se prošetam i popušim cigaru, ne bi li se smirio. Ovo je sramota, ništa me više ne pitaj – kaže za 24sedam Marko M. koga je današnja presuda veoma potresla.

Svi Beograđani sa kojima su naši reporteri ovog popodneva popričali istakli su da se ne slažu sa presudom.

– Ovo je nepravedna presuda, kao i sve do sada. Samo se osuđuju naši ljudi i niko drugi. Ako sagledamo ceo sud i sve presude jasno je da je ova presuda politička – rekao je 24sedam naš sugrađanin Darko Đurić.

Profimedia

– Mladić je nedužan, nije trebalo da bude osuđen uopšte, već oslobođen. Smatram da je on samo branio naš narod – kaže Miloš M.

Još jedan Beograđanin sa kojim su naši reporteri porazgovarali istakao je da je upravo čuo presudu na radiju u kolima.

– Nije trebao da bude osuđen zato što mislim da je poštovao pravila ratovanja. Šta bi trebalo da bude sa slučajem u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su one vojnike pobili, da li je neko odgovarao? Mislim da nije u redu presuda, smatram da sud nije dokazao da je Mladić kriv, mislim da je trebalo da bude oslobođen – kaže Petar Š.

Profimedia

– Smatram da je ovo presuda celom jednom narodu. Mislim da je čitava stvar nepravedna i visoko politizovana, ali na kraju krajeva, kako se zapadne zemlje ponašaju prema nama u poslednja dva, tri veka, od njih ni ne očekujem neku pravdu. Smatram da je stvar o dvostrukim aršinima. Mladića vidim kao čoveka koji je branio naš narod – istakla je 24sedam Beograđanka Sana Knežević.

Podsećanje

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je “značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine”.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

Pročitajte još:

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine. Uhapšen je u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja, u mestu Lazarevo u Srbiji, posle čega je izručen Hagu. Tokom bekstva koristio je lažno ime Milorad Komadić.

Hagu je izručen 31. maja 2011. godine, a pred Sudom se prvi put pojavio 4. jula iste godine.

Kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Tokom suđenja je negirao krivicu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike