Bitka u kojoj je 2.500 srpskih ustanika porazilo 20.000 Turaka: Sećanje na boj na Ivankovcu (FOTO)

18.08.2023

06:55

0

Boj na Ivankovcu je bio prvi otvoreni sukob ustanika sa turskom carevom vojskom

Bitka u kojoj je 2.500 srpskih ustanika porazilo 20.000 Turaka: Sećanje na boj na Ivankovcu (FOTO)
Copyright Spomen park Ivankovac, Youtube printscreen

Na Ivankovcu kod Ćuprije, na lokalitetu “Šančevi na Ivankovcu”, na današnji dan odrigrala se  bitka koju istoričari ocenjuju najznačajnijom i najvećom pobedom Karađorđevih ustanika u čitavom periodu Prvog srpskog ustanka.

Tog 18. avgusta 1805. godine, Karađorđevi srpski ustanici, na čelu sa vojvodom Milenkom Stojkovićem, sukobili su se sa turskom vojskom, koju je predvodio Hafiz-paša, i naneli joj prvi poraz.

Istoričari ističu i da je to istovremeno blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Youtube printscreen

– Ostvarivši pobedu na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna veka – zapisali su hroničari.

Turci su za sobom ostavili bogat ratni plen, a sam Hafiz-paša je preminuo od posledica ranjavanja. Ova pobeda ojačala je samopouzdanje ustanika i doprinela uspesima u borbama za oslobođenje od turske vlasti, ocenjuju hroničari.

“Rđa bio ako ti se uklonio”

Veliki vojnički uspeh doživeo je i Milenko Stojković, koji je i sam u ovoj bici ranjen.

Dok je sa Petrom Dobrinjcom i Stevanom Sinđelićem čekao Turke, zapisali su hroničari, Hafiz-paša je Stojkoviću, preko glasnika, poslao poruku da mu se skloni s puta, a ovaj mu je odgovorio: “Pretnjama me ne uplaši! Udri svom silom! Rđa bio ako ti se uklonio.”

Turska “pohodna vojska” brojala je tada više od 20.000 vojnika, a Srbi su joj se suprotstavili sa 2.500 ustanika. Trećeg dana im se pridružio Karađorđe sa 5.000 ustanika.

Na mestu bitke podignut je spomenik Stojkoviću, rad akedemskog vajara Milorada Mitrovića. Bronzana bista na postamentu nalazi se u centru Spomen-parka “Ivankovac”, a šančevi su duboki oko pola metra i pre nekoliko godina su rekonstruisani.

Legenda o pisaru Stevi koji je smrtno ranio Hazif-pašu

Prema istorijskim izvorima, značajnu ulogu u ovoj bitki imao je izvesni pisar u srpskoj vojsci, Stevan Stevanović Steva. Navodno je pijan izmolio Karađorđa da ispali đule na Turke, od čega ga je Karađorđe odgovarao, ali pošto je Steva bio dovoljno uporan, Karađorđe je popustio i dozvolio mu, te je pripiti pisar Steva ispalio đule pogodivši Hafiz-pašin konak rekavši: “Vidite, ja ubih pašu.”

Sutradan je Karađorđu došla delegacija, te mu Turčin objasni da je palo đule, da su svi ustuknuli i povikali Medet. Hafiz-paša je preminuo na putu do Niša. Da je baš ovaj događaj naterao pašu na povlačenje, svedoče i turski izvori.

Da bi prošao kroz tabor turske vojske, Nestor išao četvoronoške glumeći prase

Pored legende o pisaru Stevi koji je topom ubio Hafiz-pašu, u toku boja zabeleženo je dosta zanimljivih pojedinosti. Jedan od iskusnijih vojnika Nestor poslat je pre boja da obavesti Karađorđa i zatraži pomoć. On je noću kroz tabor turske vojske radi sigurnosti prošao na četiri noge, glumeći prase. Pored Nestora, zabeleženo je još dosta interesantnih pojedinaca učesnika boja, kao što su Kara Stevan, koji je poginuo od 19 zadobijenih rana, zatim baba Milica, koja je brinula o ranjenicima u šancu tokom bitke i davala borcima piće, Miloš Bećar, koji je posekao turskog konjanika, i Bimbaša Milovan, koji je sprečio Petra Dobrnjca i Milenka Stojkovića da odu sa bojnog polja u odsudnom momentu.

Srpska akademija nauka i umetnosti je 1979. godine objavila knjigu „Boj na Ivankovcu 1805”, grupe autora, koju je uredio akademik Vasa Čubrilović. U knjizi se nalaze detaljni opisi bitke i ustaničkih šančeva, svedočenja učesnika, mapa bitke i ilustracija preseka ustaničkih šančeva.

Šančevi na Ivankovcu, Wikipedia/Pink Flojd

“Više volim komandant nego knez biti”

Pre bitke, Hafiz-paša se nadao da će Milenka Stojkovića i ustanike privoleti da ga propuste. Obećao je Stojkoviću da će, ako pusti njegovu vojsku da prođe,  pisati caru da Milenko postane najveći knez u pašaluku. Milenko je odbio ponudu, rekavši: “Znajte da ja više volim nad ovim krajem komandant biti nego beratom nad svim pašalukom knez biti. A Afizu preko požarevačke ne dam proći.”

Ostaci palisada šančeva, Wikipedia/Pink Flojd

Dobivši Milenkov odgovor, Hafiz-paša je 18. avgusta ujutro napao ustanike. Turci su uskakali u šančeve. Pištolje bace, pa se maše noža, koji su u zubima nosili. U toku dana Turci su izvršili dvadeset napada na srpske položaje, ali su svi bili odbijeni. Turci su pod okriljem noći napustili Ivankovac, čime su borbe završene. Uskoro je došao u pomoć vožd Karađorđe i pridružio se Stojkoviću na položajima iznad Paraćina. Turci su ustanike napadali 20. avgusta još tri puta i ti napadi bili su uspešno odbijeni, zbog čega se Hafiz-paša povukao prema Paraćinu, ostavivši ustanicima bogat ratni plen.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike