Da li postoji mogućnost da odluka o zabrani uvoza ruske nafte za Zapadni Balkan bude promenjena?

06.10.2022

13:04

0

Izvori navode da zemlje članice treba da odluče da li Zapadni Balkan može da ima "privilegovaniju poziciju" nego same članice u pogledu uvoza ruske nafte

Da li postoji mogućnost da odluka o zabrani uvoza ruske nafte za Zapadni Balkan bude promenjena?
evropski parlament - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Članice Evropske unije juče su postigle politički dogovor o novom, osmom po redu setu sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu izvoza ruske nafte. 

Prema juče postignutom sporazumu, pojedine zemlje kao što su Bugarska i Mađarska bi bile izuzete, ali na insistiranje Hrvatske, ovaj paket sankcija pogodio bi Srbiju. Ipak, do primene usvojenih predloga sankcija, može da se desi da ova odluka bude korigovana.

Kako se navodi u dokuementu, možda bi bio omogućen transport u "treće zemlje", ali pod uslovom da cena ostane ispod unapred postavljene „granice“. Mera, da bi stupila na snagu, mora da bude zvanično i usvojena i koordinisana sa članicama G7, a stupila bi na snagu 5. decembra 2022. za sirovu i 5. februara 2023. godine za rafinisane naftne derivate.

Da je Evropska unija odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte te da će se vratiti ovom pitanju pre nego što zabrana stupi na snagu, potvrdio je u Briselu evropski zvaničnik uključen u pripremu sankcija Rusiji.

Pre 1. decembra moraćemo da odlučimo da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na Zapadnom Balkanu, rečeno je u Briselu, prenosi RTS.

Evropski zvaničnik je naglasio da je sa stanovišta EU "poželjno da su zemlje kandidati usklađene sa politikom sankcija, a da će debata pokazati koliko će neusklađenost Srbije uticati na derogaciju, odnosno odluku o izuzeću iz zabrane ruske nafte".

Izvori navode da zemlje članice treba da odluče da li Zapadni Balkan može da ima "privilegovaniju poziciju" nego same članice u pogledu uvoza ruske nafte, "imajući u vidu da je reč o trećim zemljama koje su nam vrlo bliske".

EU je danas usvojila novi, osmi paket sankcija Rusiji zbog, kako je navedeno, ilegalne aneksije regiona u Ukrajini. Usvojeni paket uvodi ograničenje cena za pomorski transport ruske nafte za treće zemlje i "dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike