Kako je general Mladić govorio u Hagu: "Čestito sam radio i u miru i u ratu u skladu sa zakonima moje države koju je razbio NATO"

18.12.2023

23:59

0

Autor: 24sedam

"Živeću dok ima našeg plemena"

Kako je general Mladić govorio u Hagu:  "Čestito sam radio i u miru i u ratu u skladu sa zakonima moje države koju je razbio NATO"
Ratko Mladić - Copyright Profimedia

General Ratko Mladić preminuo je u pritvorskoj jedinici u Hagu, saopštila je njegova porodica.

Ratko Mladić, rođen 12. marta 1942. godine bio je srpski general i komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine. Tokom ratnih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, komandovao je nizom ključnih vojnih operacija.

Tužilaštvo u Hagu podiglo je u julu 1995. optužnicu protiv Ratka Mladića, za genocid i zločine protiv čovečnosti. Uspešno se krio duže od decenije, da bi ga pripadnici službe bezbednosti uhapsili 26. maja 2011. godine u kući rođaka u selu Lazarevo kod Zrenjanina. U Haški tribunal je izručen 31. maja, a pred sudom se prvi put pojavio 4. jula iste godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. osuđen je na doživotan zatvor. Zbog komentarisanja postupka, udaljen je iz sudnice.

Tom prilikom Mladić je rekao: -  Sve je ovo čista laž.

 

Tokom žalbenog procesa 2020. godine, koji se odvijao putem video-veze zbog koronavirusa,  Mladić je rekao da je optužnica protiv njega  "čedo NATO pakta".

- Živ sam i zdrav i živeću dok ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu - rekao je Mladić tokom desetominutnog izlaganja na kraju rasprave po žalbama na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor.

- Nemojte se vređati, ali ovaj tribunal o kome imam negativno mišljenje, on je čedo zapadnih sila koje od perestrojke duvaju u isti balon - rekao je pored ostalog Mladić na kraju žalbene rasprave.

Tužiteljki koja je zastupala žalbu, i kako je rekao, dva dana ga obasipala "zmijskim, đavolskim rečima", Mladić je poručio: "To nisam ja o čemu ste vi govorili".

- Sada sam u poziciji da branim ne sebe, ja sebe ne branim, ja sam čovek koji je ceo život profesionalni vojnik, čestito sam radio i u miru i u ratu u skladu sa zakonima moje države koju je razbio NATO pakt. Da li je krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio da ustaška nemam baca srpsku nejač u jame kao u Jasenovcu... - naveo je pored ostalog nekadsnji general VRS.

Navodeći da je Srebrenica ključ ovog suđenja, Mladić je žalbenom veću rekao da je to "nemanjićki grad, odakle se vadilo zlato i srebro", kao i da je Dragutin Nemanjić tamo podigao mnogo manastira.

- Ja sam bio u Srebrenici za razliku od svih vas ovde, od 9. jula do 13 jula. Kamera me je pratila sve vreme kroz Srebrenicu... Na mene je jednom prilikom pucao neki zaostali vojnik 28. lake divizije, ali je promašio. Ja sam tada imao kod sebe "hekler" i rekao sam mu da prestane, ali nisam mu uzvratio, niti sam dao obezbeđenju da puca, jer je na sebi imao prsluk UN - ispričao je tada Mladić.

- Rat nije započeo Ratko Mladić, niti je napravio plan napada na Jugoslaviju - rekao je Mladić posle čega je njegovo izlaganje prekinuto. 

Bonus video

 

 
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike