Pala Vlada Crne Gore

19.08.2022

22:59

0

Autor: 24sedam

Sednica Skupštine kasnila je sat vremena

Pala Vlada Crne Gore
Dritan Abazović - Copyright Foto: Vlada Crne Gore

Poslanici Skupštine Crne Gore su se na vanrednoj sednici izjasnili o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

Skupština je večeras posle ponoći izglasala nepoverenje Vladi na čelu sa Dritanom Abazovićem. Za smenu Vlade glasalo je 50 prisutnih poslanika, a jedan protiv.

Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i koalicije "Crno na belo", kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić nisu prisustvovali glasanju, prenose Vijesti.

DPS je s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima podneo inicijativu o nepoverenju nakon što je Abazović, bez prethodne najave, početkom avgusta potpisao u Podgorici Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Oni tvrde da je, između ostalog i zbog toga, doveden u pitanje dalji nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

U obrazloženju se navodi da je Vlada imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se, na temelju reformi pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava, intenzivirao proces evropske integracije Crne Gore.

Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović poručio je na današnjoj sednici parlamenta, na kojoj bi trebalo da se glasa o (ne)poverenju njegove vlade, da evropske integracije Crne Gore nemaju nikakve veze sa zahtevom o nepoverenju, već je razlog potpisani Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što, kako je rekao, šef poslaničkog kluba DPS Daijel Živković nije smeo ni da pomene u svom izlaganju.

- Niste podneli inicijativu zbog neuspeha vlade, već zbog potpisivanja Temljenog ugovora, all to niste smeli da pomenete imenom ovde - rekao je Abazović.

Da ste, kazao je, podneli inicijativu nakon neizglasavanja Sudskog saveta mi bismo se pridružili tome.

- Vi ste sat vremena nakon potpisivanja Temeljnog ugovora rekli da ćete formirati novu većinu u parlamentu koja će poništiti taj ugovor - rekao je premijer.

Profimedia
Vlada Crne Gore

Obraćajući se poslanicima DPS, Abazović je rekao da su o potpisivanju Temeljnog ugovora govorili da je izdaja nacionalnih interesa i zločin i da zato podnosite inicijativu za izglasavanja nepoverenja vlade. Abazović je rekao da je DPS dizanjem halabuke oko Temeljnog ugovora uneli konfuziju u domaću i međunarodnu javnost i umesto da fokus bude na problemima, prebacili ste ga, kazao je, na to da li vlada ima ili nema poverenje.

- Danas to niste smeli da pomenete, ugasili ste vaše medije po pitanju Temeljnog ugovora nakon histerije koju ste izneli u odnosu na vernike te verske zajednice, najavljivali ste preko plaćenih analitičara da će u CG, ako se potpiše Temeljni ugovor, nastati građanski rat i sada treba pred licem međunarodne i domaće javnosti da kažete da se to nije desilo. Najavljivali ste kataklizmu.... - rekao je Abazović.

On je potom govorio o rezultatima postignutim tokom 100 dana rada vlade. Sednica parlamenta je, inače, počela sa gotovo jednočasovnim kašnjenjem pa se produžila do kasno u noć.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike