Vučić u Briselu: Nama ne trebaju tuđe baze, želimo da sami obezbeđujemo naše nebo (FOTO/VIDEO)

17.08.2022

14:17

0

Vučić je, najavljujući sastanak sa Stoltenbergom, naglasio da ne zna šta se može očekivati od razgovora

Vučić u Briselu:  Nama ne trebaju tuđe baze, želimo da sami obezbeđujemo naše nebo (FOTO/VIDEO)
brisel vučić stoltenberg (4) - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Briselu.

Stoltenberg se prilikom obraćanja javnosti prvo zahvalio predsedniku Vučiću što pristaje da razgovara u Briselu i sa njim i sa deegacijom iz Prištine. Takođe je naglasio da je zalaganje za mir, koje je u biti politike koju Vučić vodi primećeno u Briselu.

- Sjajno je što vas vidimo ovde. NATO ceni dugotrajno partnerstvo koje ima sa Srbijom - kazao je Stoltenberg.

Vučić se javnosti obratio na srpskom

- Hvala Jensu Stoltenbergu što je želeo da sasluša ono što imamo da kažemo. Za nas je važna uloga Kfora koju poštujemo. Nastavićemo da poštujemo mandat Kfora koji su postavile Ujedinjene nacije. Za Srbiju su mir i stabilnost od posebnog značaja. Imaćemo sutra teške razgovore, a pozicija Srbije je da će se držati Međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano - rekao je Vučić.

Kako je dodao želimo učvršćivanje dalje saradnje i sa NATO-om i sa Kforom.

- Mi smo se ponašali odgovorno i nismo bili uzrok provokacije niti incidenta, ali razumemo da je svima dosadilo da sluša žalopojke nas sa Zapadnog Balkana - kazao je Vučić.

Vučić je naveo da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

- Sutra ćemo imati teške razgovore, jer gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano. Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati. Naša istorija nije laka, ali želimo učvršćivanje saradnje i sa KFOR-om i NATO i da izbegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumem da smo mi sa Balkana dojadili svima u Briselu.

- Ono što je važno za ljude u Srbiji je da smo našu poziciju objasnili i podsetio sam da su upadi na sever nedozvoljeni.

- Naše je da govorimo o svojoj poziciji i da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić.

Vučić je, u odgovoru na pitanja novinara, istakao da srpska vojska i policija ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju.

- Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih.

- Nama ne trebaju tuđe baze, želimo da sami obezbeđujemo naše nebo, zemlju i mir i tako ćemo se ponašati u budućnosti - rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je drugačiji pogled zemalja Kvinte i Srbije na situaciju na KiM. Podseća da po Briselskom sporazumu specijalne jedinice tzv. Kosova imaju ograničenu mogućnost da upadaju na sever KiM, da se pravdaju borbom protiv terorizma, a da će Kvinta to uvek podržati.

- Mi se nalazimo u teškoj poziciji, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i kako im je mnogo lepo. Ima nova generacija mladića na severu Kosova koji ti više neće da repe. Oni ne doživnjavaju Kosovo kao nezavisnu državu, već kao teritoriju Srbije. Mnogo ima problema, a za nas je važno da sačuvamo mir i nadam se da će biti dovoljno pameti da dođemo do dogovora.

AP Photo/Olivier Matthys
 

 

Stoltenberg je rekao da NATO može da deluje brzo, da već ima prisustvo na KiM i da je povećao prisustvo.

- Sama činjenica da imamo skoro 4.000 vojnika na KiM pokazuje našu jasnu posvećenost. Misija KFOR je NATO najveća misija van NATO. Ponovili smo svoju posvećenost za misiju KFOR na KiM. KFOR blisko sarađuje sa drugim činiocima, uključujući i EULEX, a kada stvari postaju teške i opasne, raspoređujemo se i delamo, baš kao krajem jula - rekao je Stoltenberg.

Vučić je rekao da ne veruje "da postoje prave zabrinutosti iz Prištine".

AP Photo/Olivier Matthys
 

 

Vučić je u Briselu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a zatim će u dijalogu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem uz posredovanje EU, pokušati da nađe rešenje za situaciju na KiM, izazvanu odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama. Teme će biti i sva ostala otvorena pitanja koja su podigla tenzije u južnoj pokrajini i zapretila bezbednosti Srba na KiM.

Vučić je najpre danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji se zatim odvojeno sastao i sa Kurtijem.

Vučić je, najavljujući sastanak sa Stoltenbergom, u izjavi za novinare, rekao da je taj sastanak jako važan, da će razgovarati i sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i mnogim drugima u Briselu i naglasio da ne zna šta se može očekivati od tih razgovora.

Napomenuo je da je u više navrata imao telefonske rezgovore sa Stoltenbergom i da je dogovoreno da se lično sastanu u Briselu, ističući da je KFOR jedini koji ima mandat za očuvanje sigurnosti i mira na KiM, posebno na severu pokrajine.

U četvrtak će, kako je najavljeno, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarati sa Vučićem i Kurtijem i pokušati da ostvari napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike