Ana Brnabić: Zbog Aljbina Kurtija i neodgovornosti EU predsednik Vučić je sada u situaciji da se bori za mir

16.08.2022

09:21

0

Incidenti prema Srbima se iz godine u godinu povećavaju, a ove godine ih je bilo čak 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu

Ana Brnabić: Zbog Aljbina Kurtija i neodgovornosti EU predsednik Vučić je sada u situaciji da se bori za mir
Ana brnabić TV Pink printscreen - Copyright Tv Pink Printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za televiziju Pink da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić trudi da sačuva mir, kao i da smo dotle došli zbog jednostranih poteza kosovskog premijera Aljbina Kurtija i ogromne neodgovornosti EU, čiji potpis stoji na Briselskom sporazumu.

Ona je podsetila da će u aprilu naredne godine biti 10 godina kako se okosnica Briselskog sporazuma, odnosno sporazum o ZSO, ne sprovodi.

- EU ne može da natera ljude da ga implementiraju, pa prebacuje loptu u naše dvorišete. Kurti je ove godine uskratio osnovno ljudsko pravo Srbima - da daju svoj glas, i to dva puta – za referendum i izbore - rekla je Brnabićeva.

Kako je rekla, incidenti prema Srbima se iz godine u godinu povećavaju, a ove godine ih je bilo čak 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

- I nakon što je uskratio pravo na glas, reagovali su EU, Kvinta i SAD, toliko ozbiljno da je on to ponovio 3. aprila. I vi pustite to, mislim na EU i Kvintu, pustite takvo ponižavanje, nekog Kurtija i zvaničnike u Prištini da ukinu osnovno ljudsko pravo. Oni 10 godina ne uspostavljaju ZSO, pustite da krše sporazum tako što upadaju sa dugim cevima na sever pod plaštom borbe ze korupciju. I onda se usudite da kažete da će neko u Beogradu biti kriv - rekla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija je za mir i stabilnost, ne odgovara na provokacije i trudi se da Srbi na KiM budu bezbedni, da Srbija bude ekonomski jaka.

- I onda se neko iz EU okrene i kaže - vi ste krivi. Vučić je rekao ključnu rečenicu, a to je: Ako će ZSO biti u skladu sa ustavom Kosova, šta je tu kompromis, šta smo pregovarali i čemu taj Briselski sporazum? To je pitanje koje mora stalno da se ponavlja. A ako je u skladu sa kosovskim ustavom, onda sve ostalo mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije, po kojem je Kosovo autonomna pokrajina. Hoćemo li onda iz tih premisa da krenemo. Onda vi uzmite taj sporazum i bacite ga i time pokažite koliko vredi potpis EU - rekla je ona.

Istakla je da Kurti, u nedostatku ideje kako da se osnaže Kosovo i ljudi, u smislu ekonomije, udara u ratne bubnjeve i kao političar se krije iza toga.

- I time rat pravite kao alibi za druge neuspehe. Mi imamo toliko toga da izgubimo, od 2014. smo prošli sito i rešeto, bili smo na ivici bankrota, nismo imali za penzije za više od mesec dana, jer je neko prethodno tako vodio zemlju. Sav napredak je na kocki ako ne sačivamo mir, a šta Kurti može da izgubi, ništa - rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da je važno da se razume koliko su teški sastanci pred Vučićem i koliko je izazova pred Srbijom, zbog čega Srbija treba da bude jedinstvena.

- Ne treba da se igramo sa zemljom i moramo da postignemo unutrašnju stabilnost i solodarnost. Moramo da čuvamo mir da bi Srbija nastavila da jača. Izuzetno su teška vremena pred nama - rekla je Ana Brnabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike