Predsednik Vučić: Cilj je da u narednih nekoliko godina budemo u 50 najjačih armija sveta (FOTO/VIDEO)

15.08.2022

07:20 >> 12:49

0

Obraćanje počelo u 11 sati

Predsednik Vučić: Cilj je da u narednih nekoliko godina budemo u 50 najjačih armija sveta (FOTO/VIDEO)
KATA6447 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe jedinica Vojske Srbije, sa terena je izveštavala novinarka portala 24sedam.

Prikaz se održavao na Vojnoj akademiji.

.

Po dolasku na Vojnu akademiju, predsednik Vučić je izvršio smotru postrojenog zastavnog voda.

Na akademiji je, između ostalog, izložena univerzalna prevozna artiljerijska računarska stanica, namenjena za obezbeđivanje preduslova za određivanje elemenata za gađanje, čime se obezbeđuje kvalitetnije upravljanje vatrom.

Predstavljen je i Pasars četvorocevac, namenjen za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvodenja borbenih dejstava, kao i kombinovani samohodni PVO sistem PASARS- 16.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil, koji služi za prevoz ljudstva i transport oružja i materijala mase do 1,4 tone i priključnih sredstava ukupne mase do 1,7 tona, a izloženi su i terenski automobil FAP 2228, automatski bacač granata, kao i novi "Zastavin" pištolj, te optički i refleksni nišani.

Izloženo je i borbeno oklopno vozilo "Lazar 3", kao i samohodna haubica "Nora".

- "Nora" je najveća snaga srpske vojske, konstatovao je danas predsednik Aleksandar Vučić, obilazeći novo naoružanje i vojne opreme na Vojnoj akademiji, gde su mu oficiri i vojnici potvrdili da su veoma zadovoljni najavom povećanja plata u vojsci za 25 odsto.

Predsednik je istakao da je ponosan na viđeno, budući da smo mi ovo proizveli.

 - Mi smo ovo proizveli, nismo kupili - rekao je predsednik.

Obraćanje predsednika

- Ponosan sam na Vrapca i Pegaza i na to što ih naoružavamo bombama. U svetu postoji ogroman nedostatak oružja i municije i sve što proizvedemo, mogli bismo da prodamo za 3 dana. Svaka granta, bomba, raketa danas ima 10 kupaca po jednom komadu. Moramo da se okrenemo da kupimo sve ono što ne možemo da proizvedemo i moramo da modernizujemo svoju armiju - rekao je Vučić.

Dodaje da je važna odluka o povećanju plata pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane.

 - Ponosan sam na našu vojsku - rekao je Vučić.

- Drastičnim promenama i povećanjem verujem da ćemo da uspemo da motivišemo ljude sa područja Beograda i Vojvodine koji su bili manje zainteresovani. Mnogo toga smo kupili, nastavljamo u ulaganje u svoju proizvodnju i pomažemo fabrikama da održe likvidnost i solventnost - rekao je Vučić.

 - Ponosan sam na našu vojsku, na to što smo postigli, na našu namensku industriju i na ljude - istakao je predsednik.

- Naš cilj je da u narednih nekoliko godina budemo u 50 najjačih armija sveta - naveo je Vučić.

 

Stiže 11 helikoptera H145M i dve pume za MUP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će ove godine stići još 11 Erbasovih helikoptera H145M, a u MUP još dva helikoptera puma od istog proizvodajča, uz jedan koji je već preuzet.

"Videli ste sada da strahovio raste upotreba artiljerije, raketne artiljerije, dronova i naravno helikoptera za borbenr i spasilačkr operacijr. Za nas je od velikog značaj da imamo uvek i u svakom trenutku veliki broj helikoptera, koji je sada šest-sedam puta veći nego ranije", rekao je Vučić nakon smotre najnovijeg naoružanja domaće proizvodnje u krugu Vojne akademije u Beogradu.

Napomenuo je da su helikopteri važno oružje, jer lete nisko i imaju ogromnu vatrenu moć u gađanju oklopnih sredstava, žive sile, ali i ciljeva u vazduhu, zbog čega su naši helikopteri naoružani raketama ataka i topovima.

Predsednik Srbije je rekao da su u poslednjih pet godina u naoružanje VS uvedena 204 oklopna borbena vozila, a da je još 65 u izradi, sto je 46 puta više nego što je VS dobila pre 2018. godine.
 

Odgovaranje na novinarska pitanja

Na pitanje kako tumači reakciju EU o podizanju tenzija i Kurtiju, predsednik je odgovorio:

 – Nemam nikakav komentara o reakcijama na Evropske unije, jedino želimo da obezbedimo poštovovanje sporazuma koju su na snazi. Idemo u Brisel da pokušamo da očuvamo mir i stabilnost, to je naš jedini cilj. Nikome ne pretimo, samo želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila, poštovanje normi, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su važeći i na snazi koji moraju da se poštuju. Ja se nadam da oni neće morati da isključuju struju jer to bi bilo loše za sve nas. Vi sad možete da kupite struju, ali pitanje je koliko ko hoće da plati. Možda je doneo odluku da se ne zadužuje ili nema dovoljno novca, neću da ulazim u to. Mi imamo novca, pored bezbroj stvari koje nas sprečavaju, ali ipak imamo dovoljno struje. 

O tablicama na KiM

– Na silu možete sve, ali se ne zna dokle, samo nemojte da očekujte od Srbije da vam olakšava i da možete da izvedete pogrom.

O temama u Briselu

– Ne znam kakve će teme biti, hoćemo da razgovaramo o ZSO, nećemo da nam neko govori da to mora da bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova, to nećemo, to nam niša ne znači. Podrazumevalo se da ovlašćenja budu šira, zato se pregovaralo. Imamo jasno šta je pregovarano i da idemo dalje u tom smeru. Ako neko na silu hoće da provodi ovo oko tablica, na silu možete sve. Razgovaraćemo o svemu, a da li će da ima to bilo kakvog smisla, čemu sam skloniji da verujem, to ćemo da vidimo za dva, tri dana.

O dogovoru sa poljoprivrednicima i formiranju Vlade

O tenzijama oko izbora premijera

– Kakve tenzije? Da li ste negde videli tenzije? Možda je to u glavama nekih koji su mislili da će biti premijeri a nisu ni za sekretare. Tu nema tenzija nikakvih, imamo drugih tenzija oko ključnih pitanja za našu zemlju. Moraju nešto da napišu protiv mene, ako nisam na naslovnoj strani niko neće da ih kupi. Kad ne možeš drugačije da prodaš nešto pljuni Vučića, pa će neko da kupi – odgovorio je predsednik.

– Kako imate različite aršine, pogledajte da ne otežavate državi. Ako kažem da nemamo paradu onda ćete da me napadnete da ne mogu da zaštim prava.

- Živela Vojska Srbije, neka živi Srbija! Srećan rad vam želim svima - rekao je predsednik Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike