Počinju pregovori o formiranju Vlade Srbije: Sastav još nepoznat, problemi sa kojima će se suočiti su više nego izvesni

08.08.2022

09:25

0

Buduća vlada biće po meri naroda, a ne zapadnih ambasada, poručio je predsednik Vučić

Počinju pregovori o formiranju Vlade Srbije: Sastav još nepoznat, problemi sa kojima će se suočiti su više nego izvesni
Vlada Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pregovori o formiranju Vlade počinju danas i trajaće narednih sedam dana, te je sasvim realno da Srbija dobije novu izvršnu vlast najkasnije u četvrtoj nedelji avgusta.

Kako Novosti nezvanično saznaju, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić trebalo bi da se sastane sa čelnim ljudima stranaka koje će činiti vladajuću većinu. Na pregovore bi trebalo da dođu pored naprednjaka i delegacije SPS, JS, SVM, PUPS i SDPS. Početkom ili krajem naredne nedelje biće održana i sednica predsedništva SNS kako bi se potvrdilo ime mandatara, kao i pojedinih ministara, posle čega bi Glavni odbor te stranke verifikovao dogovor.

Potom sledi i zvanično formiranje vlade.

-Verujem da ćemo uspešno obaviti posao oko formiranje vlade u korist građana Srbije i njihovom najboljem interesu, poručio je nedavno Vučić.

On je istakao da će buduća vlada biti po meri naroda, a ne zapadnih ambasada. On je najavio i da bi nova vlada mogla da bude manjinski inkluzivna, da u njoj budu i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je "otvorena tema" ko će biti mandatar nove vlade čiji će sastav biti poznat u narednih nekoliko nedelja, ali kako je dodala "svakako značajno pre zakonskog roka". 

-Verujem da ćemo uskoro čuti ko je mandatar i da ćemo uskoro dobiti novu vladu, rekla je premijerka Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Ko će biti premijer?

Trenutno se spekuliše da bi to mogla ponovo da bude upravo Ana Brnabić ili aktuelni ministar finansija Siniša Mali. Nije, međutim, isključeno da bude i iznenađenja. Bio premijer ili ne, Siniša Mali sigurno ostaje u Nemanjinoj 11. I Branislav Nedimović gotovo sigurno biće i u budućoj vladi. Nije isključeno da još neki ministri ostanu, ali će možda dobiti nova zaduženja.

Spekuliše se i da bi aktuelni ambasador Srbije u SAD Marko Đurić mogao da bude deo nove ministarske garniture, i da će zameniti šefa diplomatije Nikolu Selakovića, koji će ostati jedan od najbližih saradnika predsednika Vučića.

Kada je reč o socijalistima, moguće je da se dosadašnji predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić vrati u Nemanjinu i to na čelo sektora odbrane,  nije isključeno i da Branko Ružić ostane u kabinetu i budućeg premijera. 

Ko god bude na čelu buduće vlade i u njenom sastavu, sačekaće ga nimalo lak posao. Aktuelna ukrajinska kriza koja ostavlja posledice na ceo svet, borba za stabilnu ekonomiju, nabavka energenata, kosovsko pitanje i druga pitanja od nacionalnog interesa. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike