Podrška evropskim integracijama celog regiona: Predsednik Vučić se sastao sa ambasadorom SAD

28.06.2022

06:00 >> 11:33

1

Autor: J.S.J.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, predsednik Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD

Podrška evropskim integracijama celog regiona: Predsednik Vučić se sastao sa ambasadorom SAD
Aleksandar Vučić Kristofer Hil Tan2022-6-28_93023142_0 - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Sastanak je održan u devet sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika. 

Kako je predsednik Srbije saopštio na zvaničnom Instagram profilu, bio je to "otvoren razgovor".

-Otvoren razgovor sa ambasadorom Hilom o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji, ali i o praktičnim pitanjima poput investicija, ekonomske saradnje i energetske diversifikacije", navedeno je na @buducnostsrbijeav.

 

 

Kako je saopšteno, predsednik Vučić je sa ambasadorom Hilom razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima. Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima i dodao da za našu zemlju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.
 
Predsednik je ponovio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja jedan od izuzetnih primera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Severne Makedonije.
 
Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, predsednik Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.
 
Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

 

 
„Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora“, naglasio je predsednik Vučić.
 
Ambasador SAD Kristofer Hil je ponovio podršku evropskim integracijama celog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region. Ambasador Hil je, takođe, pozdravio inicijativu „Otvoreni Balkan“ i dosledne napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja, te je istakao da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.
 
Predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Hilu na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.
 
„Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu“, istakao je ambasador Hil.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike