Nove provokacije Prištine: Zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju srpskim zvaničnicima

27.06.2022

11:38 >> 12:58

0

Poseta je planirana zbog otvaranja dva IT centra

Nove provokacije Prištine: Zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju srpskim zvaničnicima
jarinje granica prelaz foto sivacki - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ulazak na Kosovo i Metohiju zabranjen je danas dvojici srpskih zvaničnika. Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović saopštio je da mu je danas bio zabranjen prelazak administrativnog prelaza Jarinje uprkos unapred odobrenom ulasku i svim ispoštovanim procedurama, a poseta je planirana zbog otvaranja dva IT centra.

Youtube printscreen 24 Vesti
direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović

 

"Upravo sam vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje, bez ikakvog obrazloženja", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je istakao i da njegova poseta nije imala nikakve veze sa politikom i da su želeli da puste u rad novoopremljene multifunkcionalne IT centre na severu i jugu Kosova i Metohije - u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

"Ne mogu, a da se ne zapitam kome smetaju digitalni centri za edukaciju mladih, koji bi bili na usluzi svim građanima? Kakva opasnost preti od usluga poput eBebe i ostalih usluga eUprave?“, upitao je Jovanović, saopšteno je iz Kancelarije za IT.

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je takođe da mu je danas zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, iako je uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.

24sedam/Katarina Mihajlović
ministar Branko Ružić

 

Ružić je trebalo da prisustvuje Danu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji se tradicionalno organizuje na Vidovdan, 28. juna svake godine.

"Odluka da resorni ministar ne prisustvuje svečanoj sednici povodom dana jednog od naših najznačajnijih univerziteta još jedan je u nizu dokaza koji potvrđuju osion odnos privremenih vlasti u Prištini i njihovu nespremnost na bilo kakav kompromis i poštovanje bilo kakvog dogovora", rekao je Ružić.

On je naveo da "svečanost, u slavu obrazovanja i znanja, ni na koji način ne ugrožava privremene prištinske vlasti, ali izgleda da, ipak, tradiciju i snagu našeg obrazovanja doživljavaju kao pretnju", saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike