DSS danas menja ime: Evo kako će se od sada zvati ova stranka!

29.05.2022

12:32

0

Jovanović je najavio i da će se danas potvrditi izmene Statuta

DSS danas menja ime: Evo kako će se od sada zvati ova stranka!
Tan2022-4-3_222750721_2 - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da će na današnjoj radnoj i izbornoj skupštini DSS-a biti odlučeno o promeni imena te partije u Novu demokratsku stranku Srbije.

Jovanović je, u delu skupštine otvorenom za javnost, najavio i da će se danas potvrditi izmene Statuta, te da će biti izabrano staro-novo rukovodstvo i usvojena Deklaracija o spoljnopolitičkom položju i identitetu Srbije.

- Ako radna skupština potvrdi odluku Glavnog odbora na predlog Predsedništva DSS, od danas će DSS da se naziva Novom demokratskom strankom Srbije - poručio je Jovanović.

On je naveo da je promena imena potpuno prirodan sled događaja i da konačno formalizuju ono što su počeli da rade pre pet godina, pa je podsetio da je DSS jedina stranka koja je nakon 30 godina postojanja izvršila smenu generacija.

- Nije ovo potpuna promena imena, ovo je samo otvaranje novog ciklusa i korišćenje prava da započnemo i otvorimo to novo poglavlje te knjige i zato ću tražiti od vas da danas formalizujemo promenu naziva stranke - nagovestio je Jovanović.

Najavio je da će se odlučivati i o usvajanju Deklaracije o spoljnopolitičkom položaju i identitetu Srbije, koja je nazvana “Srbija mora biti velika”.

- Mi smo jedan stari veliki istorijski evropski narod i voleo bih da toga budemo svesni i da tu činjenicu nikad ne zaboravljamo. Novi DSS se nikad neće plašiti da bude meta napada, nećemo biti defanzivni, branićemo čast i ponos našeg naroda i zato Srbija mora biti velika, jer je kroz svoju istoriju uvek to bila - poručio je predsednik DSS-a.

M.K./ATAImages
 

Jovanović se osvrnuo i na vojnu neutralnost, koja podrazumeva da Srbija ostane izvan stalnih vojnih saveza, i naglasio da se kroz usvajanje Zakona o vojnoj neutralnosti Srbija mora ojačati i podići na viši normativni nivo.

- Ukrajinska kriza, rat i sukob koji zapravo nije sukob Rusije i Ukrajine, nego Zapada i Rusije, konačno je, koliko god tragično bilo, izneo na videlo potrebu da Srbija sa jasnim stavom o spoljnopolitičkoj situaciji i kontekstu izađe sa onim što jeste i što će raditi - ocenio je on.

Poručio je da je krajnje vreme da se odnos Srbije prema EU definiše, ali smatra da članstvo nije moguće jer je jedini uslov da Srbija prizna Kosovo i Metohiju, što, naglasio je, "nikad neće biti prihvatljivo".

- DSS je jasno iznela svoj stav da ne dolazi u obzir osuda Rusije, a još manje uvođenje sankcija i mešanje u sukob Zapada i Rusije. Pitanje časti je da ostanemo sa strane - zaključio je Jovanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike