Šta je naftna, a šta berzanska formula cene: Predsednik Vučić detaljno objasnio kako će Srbija plaćati gas

29.05.2022

11:48

0

Predsednik je poručio da je veliki posao danas završen za građane Srbije

Šta je naftna, a šta berzanska formula cene: Predsednik Vučić detaljno objasnio kako će Srbija plaćati gas
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Predsednik Srbije ALeksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin dogovorili su danas u telefonskom razgovoru da Rusija nastavi da nesmetano snabdeva Srbiju prirodnim gasom i to po izuzetno povoljnim uslovima po Srbiju.

Kako je objasnio predsednik Vučić, snabdevanje će se nastaviti po stoprocentno naftnoj formuli.

-Dakle, zavisiće od cene nafte, ali i kad je najskuplja nafta, to će značiti u zimskim mesecima recimo od 310 do 408 dolara po hiljadu kubnih metara što je ubedljivo najbolja cena. To će značiti za 2,2 milijarde kubnih metara gasa, a nama je potrebno još  800 miliona kubnih metara gasa. Ostaje da se razgovara o ceni za još tih 800 miliona, odnosno za povećanje koliko je Srbija napredovala u prethodnim godinama, objaasnio je Vučić. 

Predsednik je detaljno objasnio da ne postoji fiksna cena za gas po metru kubnom, već naftna i TTF (berzanska) formula po kojoj se računa jer zavisi od drugih energenata i sirovina. 

-Imate naftnu formulu - na osnovu cene nafte se pravi cena gasa, kada je nafta bila 81, 82 dolara tada je gas po metru kubnom bio 270 dolara, danas je nafta 120, a gas nije mnogo skuplji, svega 340 dolara. To je nikakva cena, kada kažem nikakva, mislim mala cena, kazao je Vučić nakon obilaska Skladišta republičke direkcije za robne rezerve, odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da je u ovom trenutku cena gasa na berzi 960 dolara ukazujući da je leti uvek niža cena jer se gas koristi u manjim količinama, a da se očekuje da će na zimu da skoči i na 3.500 dolara.

Kako kaže, pre razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom "plašili su se" da će dobiti formulu 70 odsto TTF, 30 naftnu, dok su naoptimističnije prognoze bile da dobijemo 80 - 20 za naftnu formulu.

-A mi smo dobili ono što je mnogo bolje od toga, to je 100 odsto naftna formula, što je najubedljivije najbolja cena, a ostaje nam da vidimo za dodatne količine. Predsednik Putin mi je rekao da ukoliko bilo šta budem smatrao za potrebnim mogu ponovo da pozovem, naveo je predsednik Vučić.

On je precizirao da tokom zime, kada su cene veće i kada će gas na berzi biti 3.500 dolara možda čak i 4.000 ili 5.000, mi ćemo dobijati po 340, 350 dolara, ako je cena nafte 120.

-Veliki posao smo danas završili, veliku stvar za Srbiju uradili i sa većom sigurnošću, ja koji sam izuzetno oprezan, uveren sam u stabilnost i opstanak naše privrede i sigurnost za sve naše građane danas mnogo više nego što sam bio juče, poručio je predsednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike