Vučić: Fašizam je bolest na koju moramo da ukazujemo da se ne bi obnovila

26.05.2022

09:44

0

Predsednik Srbije obilazi radove na Bubanj potoku

Vučić: Fašizam je bolest na koju moramo da ukazujemo da se ne bi obnovila
Vučić 6 - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas gradilište Sektora 6 obilaznice oko Beograda, od tunela Streževica do Bubanj Potoka.

Odgovarajući na pitanja novinara o aktuelnim temama Vučić je poručio da uvrede iz Hrvatske upućene premijerki Srbije Ani Brnabić na ličnoj osnovi govore više o onima koji su ih izgovorili nego o Ani.

-Kad histerija nastane, nema ozbiljnih argumenata. Kada vređate Anu Brnabić na ličnoj osnovi mnogo više govorite o sebi nego o njoj. Ratni zločini ne mogu da ostanu nekažnjeni, a vika, dreka, histerija nikome nisu potrebni, rekao je Vučić povodom učestalih napada nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv hrvatskih generala za granatiranje izbegličke kolone tokom akcije "Oluja". 

On je takođe rekao, povodom skandalozne fotografije koja se pojavila na društvenim mrežama na kojoj profesorka hrvatskog jezika u Industrijsko-zanatskoj školi u Slavonskom Brodu pozira sa đacima maturantima koji nose beretke na glavi i drže desnice u vazduhu u znaku nacističkog pozdrava rekao da nije detaljno upoznat sa time, da ne zna da li je u pitanju foto-montaža, ali da je uveren da će organi vlasti znati da preduzmu šta je potrebno.

-Fašizam je teška bolest protiv koje se mora boriti ukazivanjem na tu pošast i ne umanjujući mogućnost obnove takve bolesti ćemo sprečiti njen razvoj, poručio je predsednik Vučić.

Kada je reč o sankcijama Rusiji i stalnim izjavama iz opozicije da će vlast uvesti ipak sankcije, Vučić je odlučio da se našali pa je rekao: "Mi imamo toliko baba Vangi na političkoj sceni... Ja sam znao za jednu iz Bugarske, bave se proročkim poslovima i pričaju gluposti. Prvo su pričali da su protiv sankcija tokom kampanje, jer im je lako ne moraju da odgovaraju ni za šta, sediš u kafani piješ pivo..., a mi imamo poziciju usklađenu sa interesima Srbije i u skladu sa međunarodnim pravom... Zaklinjali su se na vernost jedni drugima, danas sve najgore jedni o drugima govore. Ali, jjudi će videti rezultat. Rekli su da ću 3. aprila da uvedem sankcije, evo sad će 3. jun... šta ćete... ocenio je Vučić provokacije opozicionih političara, odgovarajući na pitanje novinara.

Predsednik Vučić je izjavio i da nije tačno da su oni koji su sada na vlasti uvodili sankcije Republici Srpskoj 1994. godine, ali da neki koji su sada partneri vlasti jesu.

-Samo još nešto da kažem oko sankcija, video sam da su neki novi poslanici (Srđan Milivojević iz DS) govorili da su na vlasti oni koji su 1994. uveli sankcije Republici Srpskoj. Samo želim da kažem da lažu, pošto su tada, ili bar ja koji sam tada ušao u politiku, bili apsolutno protiv toga i najžešći u opoziciji. I nikada sankcije našem narodu nismo uvodili. Jesu neki drugi koji su naši partneri, ali to je već druga stvar, rekao je Vučić novinarima.

Poručio je onima koji to pričaju da prestanu sa lažima i izmišljotinama i dodao da to više govori o njima.

Za razliku od njih, kako je rekao, nije isporučivao ni Srbe Haškom tribunalu.

-Da ne kažete da nismo imali takve naloge, imali smo ih mnogo, obavezujućih naloga, ali to nismo morali da uradimo jer je naša država snažila i jača i čuvali smo svoju samotalnost, istakao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike