Teške teme u Davosu: Na stolu četiri svetske krize!

23.05.2022

20:46

0

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla je da su rat, pooštreni finansijski uslovi i šok cena, posebno hrane, "potamnili" izglede u poslednjih mesec dana

Teške teme u Davosu: Na stolu četiri svetske krize!
Tan2022-5-23_191627447_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber, Pool

Politički i poslovni lideri sastali su se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u trenutku kada se inflacija nalazi na najvišem nivou u velikim ekonomijama, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Evropu.

Nemački vicekancelar Robert Habek istakao je da su u toku najmanje četiri krize koje su isprepletene.

- Imamo visoku inflaciju, imamo energetsku krizu, imamo nedostatak hrane i imamo klimatsku krizu. Ne možemo da rešimo probleme ako se koncentrišemo samo na jednu od kriza - upozorio je Habek.

Naglasio je tokom panel diskusije da se plaši da će svet upasti u globalnu recesiju sa ogromnim efektom na globalnu stabilnost, ako nijedan od problema ne bude rešen.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla je da su rat, pooštreni finansijski uslovi i šok cena, posebno hrane, "potamnili" izglede u poslednjih mesec dana.

Predsednik Vučić u Davosu

Predsednik Republike Aleksandar Vučić boraviće sutra i u sredu u Davosu, gde će prisustvovati godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Tokom dvodnevnog boravka u Davosu Vučić će učestvovati na sesiji „Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana“, kao i u diskusiji na temu „Uspostavljanje mira, obnavljanje rasta i ostvarivanje održivosti“.

Na ovogodišnjem forumu predsednik će imati i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, predstavnicima finansijskih institucija i vodećih kompanija u svetu.

Upitana na panelu da li očekuje recesiju, Georgijeva je odgovorila da je ne očekuje u ovom trenutku, ali da to ne znači da ona ne dolazi u obzir.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, koja će u utorak govoriti u Davosu, upozorila je da su rast i inflacija na suprotnim putevima jer sve veći pritisci na cene obuzdavaju ekonomsku aktivnost i uništavaju kupovnu moć domaćinstava.

-Sukob Rusije i Ukrajine bi se mogao pokazati kao prekretnica za hiperglobalizaciju. To bi moglo da dovede do toga da lanci snabdevanja postanu manje efikasni neko vreme i tokom tranzicije i da stvori upornije pritiske troškova za privredu - navela je Lagard u blogu.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike