Pokreće se procedura za izmenu Ustava Srbije: Premijerka Brnabić o detaljima sastanka sa Dačićem

08.04.2021

12:19 >> 12:58

0

Autor: J.B.O.

O detaljima sastanka govori premijerka na konferenciji za medije

Pokreće se procedura za izmenu Ustava Srbije: Premijerka Brnabić o detaljima sastanka sa Dačićem
Copyright Facebook printscreeen

Na današnjem sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić, predsednika Skupštine Ivice Dačića i ministarke pravde Maje Popović, odlučeno je da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

O detaljima sastanka govori premijerka na konferenciji za medije.

Tim povodom je dogovoreno da bi za desetak dana trebalo da se održi sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti predstavnici pregledača ustavnih amandmana iz Ministarstva pravde i Vlade Srbije.

– Važna vest je da sam ja juče inicirala sastanak sa Ivicom Dačićem kome je prisustvovala Maja Popović, kome je prisustvovala i Jelena Žarić Kovačević, kao i Vladimir Đukanović. Vlada Srbije je decembra prošle godine usvojila inicijativu za izmenu Ustava i poslala je u Skupštinu. Tokom sledeće nedelje ćemo prisustvovati sednici na kojoj će se raspravljati o sledećim koracima u procesu – izjavila je predsednica Vlade.

– Tema o kojoj sam želela da se konsultujem su ustavni amandmani. Vlada Republike Srbije je 03.12.2020. usvojila inicijativu za izmenu Ustava i prosledila tu inicijativu Narodnoj skupštini.

– Dogovoreno je da će odbor za ustavna pitanja vladi uputiti poziv da tokom sledeće nedelje imamo sednicu o kojoj će se raspravljati o ovoj našoj inicijativi i sledećim koracima. Time ulazimo dublje u taj proces – rekla je premijerka.

Premijerka je naglasila da je važno da postoji društveni konsenzus o ovoj temi.

– Pored ovoga Vlada kao izvršna vlast radi na tome da podrži sudstvo da bude što efikasnije. Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama Zakona o parničkom postupku – rekla je premijerka i objasnila da bi ove izmene trebalo da omoguće efikasnija suđenja, odnosno brži završetak parnica.

Facebook printscreeen

– Ministarstvo pravde je izradilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća Tužilaca.

– Ukoliko uspemo da uradimo ovo na najbolji mogući način, imaćemo pravosuđe kakvo zaslužuju građani. Ovo je izuzetno ambiciozan projekat, okvir za implementaciju je 3 godine, sutra je rok za podnošenje prijava, dalje ćemo raditi na ovome. Time pokazujemo zainteresovanost za nezavisno pravosuđe. Dogovorili smo dalje korake o radu za izmenu ustava u oblasti pravosuđa – kazala je.

– Ja sam nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a. Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 03.decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva – rekla je premijerka.

U skladu sa ovim radom radne grupe u toku je priprema prednacrta tri zakona:

– Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike i izmenama i dopunama ovih zakona bi se implementirao najveći deo preporuka ODIR-a.

Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada. RIK je održao sastanak sa predsednicima OEBS-a.

Pročitajte još:

Pored premijerke Brnabić konferenciji prisustvuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Maja Popović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike