"Srpska vojska moćnija od hrvatske i razlika će nastaviti da raste": Komšije zabrinute zbog jačanja naše armije

20.03.2021

10:42

0

Autor: M. I.

Srbija je, očigledno, modernizaciju svojih snaga osmislila mnogo pažljivije i realnije, navode hrvatski mediji

"Srpska vojska moćnija od hrvatske i razlika će nastaviti da raste": Komšije zabrinute zbog jačanja naše armije
Copyright Promo / Ministarstvo odbrane

JOŠ od 2006. godine portal Firepower objavljuje listu najmoćnijih vojski sveta. Do sada bi informacija o snazi Hrvatske vojske uglavnom prostrujala kroz medije i niko ne nije baš previše obazirao na nju, kao što se malo ko i obazire na vojsku u Hrvatskoj. Ali, za razliku od proteklih izveštaja, ovo je donelo jednu novost – Vojska Srbije pretekla je po snazi Hrvatsku vojsku, navodi se u tekstu hrvatskog lista 7Dnevno.

Tako su Srbi zauzeli 61. mesto na listi, dok je HV pozicioniran na 63. mestu. Prva reakcija javnosti u Hrvatskoj bila je – Kako to? Tradicionalno neupućeni i za vojna pitanja nezainteresovani Hrvati počnu postavljati pitanja tek kada se nešto dogodi. Ono malo analitičara koji prate sve što se događa u vezi sa vojskom, ne samo u Hrvatskoj nego i u okruženju, znalo je šta se događa i da je ovo samo prvi korak. Razlika u vojnoj moći će rasti u korist Srbije i ovo je tek nagoveštaj ozbiljnih poremećaja u vojnoj ravnoteži koju možemo očekivati u narednim godinama, navodi se u tekstu.

– Još pre četiri godine situacija je bila potpuno drugačija. HV je imao ambiciozan plan obnove vazduhoplovstva, nabavke pritivvazdušnih sistema, menjala se sojvetska tehnika sa zapadnom… Sve se činilo idealno i očekivala se vrlo brzo transformacija HV-a u malu, dobro opremljenu i visoko mobilnu vojsku po svim standardima najnaprednijih NATO vojski. Ali, problem je što je sve ostalo na najavama ili je vrlo malo od najavljenog učinjeno. Dva puta su propali ili odlagani planovi o nabavci višenamenskog aviona, protivvazdušna odbrana je ostala pusti san, nisu obnovljene raketne sposobnosti mornarice, a nije bilo ništa od značajnije modernizacije odavno zastarelih M 84 tenkova.

Pročitajte još:

Sa druge strane, Srbija je, očigledno, modernizaciju svojih snaga osmislila mnogo pažljivije i realnije. Mnogi su se u Hrvatskoj smejali njihovoj nabavci polovnih MiG-ova iz Rusije i Belorusije. Međutim, ispostavilo se kako se ovi polovni avioni vrlo brzo mogu inkorporisati u srpske snage.

Takođe, s modernizovanim radarom dobili su mogućnost nositi dalekometnije rakete, te su postali značajan faktor u okruženju. Srbi su predano radili i na obnavljanju protivvazdušne odbrane koja je slojevita, a sistemi su nabavljeni i sa istoka i sa zapada.

Od Francuza su kupili sisteme Mistral, od Rusa Pancir S1, a od Kineza sisteme FK-3. Mogućnost vojnih nabavki s jedne i druge geopolitičke strane Srbi su obilno iskoristili i u obnovi helikopterske flote, tako su od Rusa nabavili moćne helikoptere Mi-35 i Mi-17, a iz Nemačke Airbusove H-145. Slobodu u nabavi koristili su i tokom procesa nabavke bespilotnih letelica, pa su od Kineza kupili njihove letelice CH-92A, a u pregovorima su sa Turskom o njihovim dronovima Bajraktar TB2. Poslednje informacije govore i o intenzivnim pregovorima s Izraelom o nabavci dronova Heron.

Ovde ne treba zanemariti činjenicu da Srbija samostalno proizvodi oklopna vozila Lazar, ali i samohodne haubice Nora B-52 u kalibru 155mm. U svim pregovorima o nabavci vojne tehnike Srbi su vodili računa da prenesu deo tehnologije koju mogu iskoristiti i u svom Vojno-tehničkom institutu.

Tako su kupovinu bespilotnih letelica iz Kine iskoristili za unapređenje sopstvene bespilotne letelice Pegat, a protivvazdušne sisteme Mistral vezali su uz razvoj topničko-raketnog sistema kratkog dometa Pasars – piše 7Dnevno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike