Sopstveni šovinizam prikriva pričom o srpskom nacionalizmu: Anđelković za 24sedam o optužbama Đukanovića

15.04.2021

18:30 >> 18:33

0

Prema rečima analitičara, predsednik Crne Gore ima dva motiva za ovakav nastup u javnosti

Sopstveni šovinizam prikriva pričom o srpskom nacionalizmu: Anđelković za 24sedam o optužbama Đukanovića
Copyright Youtube printscreen/Tanjug

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović oštro je napao Srbiju optužujući je za navodni velikosrpski uticaj.

Komentarišući uzavrelu političku situaciju u zemlji na čijem je čelu, ocenio je da je situacija promenjena nagore, te da ideja “velike Srbije” uveliko konzumira Crnu Goru.

– Velikosprski nacionalizam pokušava da pod novim motom “srpskog sveta” maligno utiče na Crnu Goru. Ta ideja očigledno nije sahranjena i ne znam da li će ikada biti sahranjena na Balkanu. Velikosrpska politika iskazuje jasnu nameru da ugrožava suverenitet i destabilizuje susedne države, što se videlo devedesetih – izjavio je Đukanović za RTCG.

Kako za 24sedam komentariše politički analitičar Dragomir Anđelković, Đukanović za to ima dva motiva.

– Đukanović ovime pokušava da udari i na vlast u Crnoj Gori, predstavljajući je kao blisku Srbiji, te da ne zastupa interese Crne Gore. Istovremeno, time želi da prikaže Srbiju kod Zapada da je protiv Crne Gore i da je ta zemlja ugrožena – navodi Anđelković.

Kako kaže, Đukanović je svestan toga da su svi pokrenuli pitanje diskriminacije Srba u Crnoj Gori koji, prema zvaničnom popisu, čine 30 odsto stanovništva.

– Marginalizovan je pre svega srpski jezik, srpski pisci su izbačeni iz školskog programa. Tu diskriminaciju Đukanović hoće da prikrije pričom o srpskom nacionalizmu. Milo Đukanović je bio predstavnik šovinizma devedesetih, šovinista je i danas, samo na drugi način, a optužuje nas, iako Srbija danas vodi politiku mira – dodaje Anđelković.

Na pitanja da li ovakve tvrdnje mogu da podignu ionako uzavrele strasti u toj zemlji i da li može da dođe do sukoba i napada na Srbe, analitičar za 24sedam ocenjuje da ta priča ne prolazi kod normalnih, običnih ljudi, te da je njemu potrebno da optuži vlast u Crnoj Gori i da se pravi da je ugrožen.

– Đukanović stalno izaziva kontrolisane nerede, i ako bude procenio da mu odgovaraju veći neredi, on će ih organizovati. On za sada demonstrira sposobnost da tako nešto uradi, a veće nerede bi mogao da izazove ako bude počela da “radi” pravna država. On je haos i počeo da pravi kada je shvatio da se uvodi red u sudstvu i tužilaštvu – zaključuje Anđelković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom optužbi Đukanovića da Srbija nema nikakav problem sa nezavisnosti i državnosti Crne Gore, ali da ima problem kada je reč o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i da je crnogorski predsednik Milo Ðukanović u emisiji na državnoj televiziji Crne Gore najbolje pokazao u čemu je problem i koliko je srpski narod u teškoj poziciji u toj zemlji.

– Onda razumete da nešto u političkom smislu nije u redu sa onima koji takve tvrdnje iznose. Gostovanje Ðukanovića je potvrdilo sve što govorimo mesecima i godinama, o teškoj poziciji srpskog naroda u Crnoj Gori – naglasio je Vučić.

Dodaje da je Ðukanović u toj emisiji govorio bolje o tome od svih drugih i da su svi Srbi, i oni u Crnoj Gori, mogli to da osete.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike