Selaković: Savršeni bilateralni odnosi Srbije i Španije

04.05.2021

18:17 >> 18:19

0

Ministar spoljnih poslova je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskom koleginicom Arančom Gonzales Laj izrazio zadovoljstvo što su se sreli

Selaković: Savršeni bilateralni odnosi Srbije i Španije
Copyright Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Bilateralni odnosi Srbije i Španije su savršeni, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u Madridu i istakao da je Srbija zahvalna Španiji na podršci očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i putu ka EU.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskom koleginicom Arančom Gonzales Laj izrazio zadovoljstvo što su se sreli u posebnim uslovima izazvanim panedemijom korona virusa, ali i s obzirom na regionlne izbore koji se danas održzavaju u Madridu.

“Bilateralni odnosi naših zemalja su savršeni. Želimo da imamo vise poseta, kao i da se naši odlični politički odnosi prenesu i na ekonomsku oblast”, rekao je Selaković.

On je pozvao ministarku da poseti Srbiju.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Selaković je izrazio zahvalnost Španiji na podršci i principijelnom stavu u vezi sa dva važna pitanja za Srbiju – evropskom putu Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Podrška u različitim međunarodnim forumima i organizacijama je nešto što će ostati u srcima srpskih građana kao snažna i pricipijelna podrška”, rekao je Selaković.

Takođe, ukazao je da je ekonomska saradnja oblast u kojoj se može i mora više uraditi.

Pročitajte još:

“Podržavamo inicijativu ministarke da se što pre održi srpsko-španski biznis forum, da privučemo firme i da započnemo našu saradnju u ekonomskoj, kao i u sferi politike”, rekao je Selaković.

Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o regionalnim pitanjima i da je Španija spremna da podrži napore regiona da se napreduje na putu EU, u pristpnom procesu.

Selaković je naveo i da ima mnogo prostora za produbljenje saradnje u oblasti kulture.

“Moja koleginica je navela saradnju u obrazovanju, te inicijativu da se španski jezik uvede u škole u Srbiji, gde je popularan. Ali, i da pokušamo da nakon ponovnog uspostavljanja direktnih letova, uspostavimo i dobru praksu kulturne saradnje među gradovima i kulturnim institutima”, rekao je Selaković.

Ministar obišao zgradu u kojoj službovao Andrić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković završio je večeras posetu Španiji obilaskom zgrade u Madridu u kojoj je nekada službovao srpski nobelovac Ivo Andrić.

Na zgradi u centru španske prestonice postavljena je ploča, na kojoj piše da je Ivo Andrić od 1928. do 1929. službovao kao vicekonzul u tom zdanju.

Selaković u naredna dva dana u poseti Maroku

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boraviće sutra i u četvrtak, 5. i 6. maja, u zvaničnoj poseti Kraljevini Maroko, tokom koje će se sastati sa premijerom te zemlje Saadom Dineom El Otmanijem i ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Selaković će razgovarati i sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem, a susrešće se i sa ministrom turizma, zanatstva, vazdušnog saobraćaja i socijalne ekonomije Nadijom Fetah Alaui.

Tokom zvanične posete, ministar Selaković sastaće se i sa gradonačelnikom Rabata Mohamedom Sadikijem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike