Procurila tajna dokumenta: Britanci ulažu 5 miliona funti da vrbuju mlade u Srbiji za nezavisnost Kosova

29.07.2021

06:04 >> 09:43

0

Autor: M. I.

Planirano je da projekat pod nazivom Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji, koji vredi pet miliona funti, bude sproveden između 2020. i 2022. godine, p

Procurila tajna dokumenta: Britanci ulažu 5 miliona funti da vrbuju mlade u Srbiji za nezavisnost Kosova
Copyright 24sedam/Profimedia

Britanska vlada izdvojila je pet miliona funti za program povećanja podrške prištinskoj vladi kako bi „pomogla“ Srbima na Kosovu i Metohiji, pokazala su dokumenta do kojih je došao istraživački novinar Kit Klarenberg. Naravno, radi se o dobro razrađenom planu, kojem je krajnji cilj odvajanje Srba o Srbije.

Pored potpisanih dogovora u toku dijaloga Beograda i Prištine, tzv. država Kosovo se trudi da sve dogovoreno – ne ispoštuje. Prištinu u ovoj nepopustljivosti podržavaju brojne zapadne zemlje, uključujući i Veliku Britaniju, koja je odigrala ključnu ulogu u agresiji NATO-a 1999. godine, a zahvaljujući kojoj je 2008. godine tzv. država Kosovo protivpravno proglasila nezavisnost. Nedavno procurila dokumenta sada jasno pokazuju da London pokušava da završi započeti posao, ne grubom silom, već manipulacijom, pod maskom podupiranja srpske zajednice.

Pročitajte još:

Uloženo pet miliona funti

Planirano je da projekat pod nazivom „Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji“, koji vredi pet miliona funti, bude sproveden između 2020. i 2022. godine. Kako prenosi Russia today, cilj ovog projekta je da među Srbima stvori veću podršku vladi samoproglašenog Kosova, izazove „narative zasnovane na identitetu“ i postigne „društvene promene na nacionalnom nivou ”- drugim rečima, da smanji tenzije između lokalnog stanovništva i umanji svaki pojam razlike između njih.

– Zajednice na Kosovu i u Srbiji biće otpornije na narative koji dele ili generišu sukobe, koji će postati manje istaknuti u glavnom diskursu, i igraće aktivnu građansku ulogu kako bi naglasili saradnju i razvoj za sve delove svog društva – piše u projektu.

Na prvi pogled – plemenite ambicije u teoriji. Međutim, prema tvrdnjama novinara Kita Klarenberga, iza svega se krije pokušaj ubeđivanja Srba sa Kosmeta da okrenu leđa Srbiji i da „prihvate da su sada, i da će zauvek biti, gosti u ‘nezavisnoj’ stranoj zemlji“.

Sličan projekat Forin ofis je sproveo u baltičkim zemljama, u želji da Ruse koji žive tamo „otrgnu“ iz zagrljaja Rusije.

Glavna meta mladi nezaposleni Srbi

Kao i na Baltiku, na Kosmetu je cilj da se mladi, kao „agenti promena“, uključe u razne aktivnosti i programe, da se izgrađuje njihov kapacitet da postanu „društveni preduzetnici“ i „vode kampanje i zagovaraju relevantna društvena pitanja vezana za etničke podele“. Kako se navodi, mlađi ljudi „koji nisu u mogućnosti da emigriraju“ su od posebnog interesa“, jer se „pretpostavlja da će ih nezaposlenost i nedostatak prilika učiniti voljnijim da se angažuju“.

Profimedia

„Nacionalni i regionalni mediji i uticajni pojedinci na društvenim medijima“ takođe će biti angažovani da „promovišu alternativne narative“ i „pojačaju modele i uspehe projekta, podstaknu alternativne narative, šire lokalno vođene narative putem verodostojnih agenata za promenu uticaja“, mobilišući učešće mladih u lokalnim projektima u procesu.

Drugim rečima, plan je da se uloži veliki novac i da se njime „kupe“ oni mladi Srbi koji su zbog teške materijalne situacije tome podložni.

Po svaku cenu sakriti uticaj Londona

Da se iza ove „mirovne“ inicijative krije maligni uticaj Londona, najbolje govori poseban odeljak u jednom dokumentu koji opisuje ogromne napore koji bi bili preduzeti da se sakrije umešanost Velike Britanije i javno zadrži lažni utisak da je ceo projekat bio strogo lokalna stvar.

24sedam/Katarina Mihajlović

Sve organizacije koje bi učestvovale i njihovi zaposleni treba da potpišu ugovore o neotkrivanju podataka. Takođe, organizacije će svoje zaposlene „informisati i uputiti“ o tome „kako predstaviti finansiranje projekata“, ako se to od njih zatraži, iako će samo osoblje na najvišim nivoima imati pojma o skrivenoj ruci Londona. Nijedna interna ili eksterna komunikacija ne bi trebalo da pominje Britaniju, a osoblje koje vodi platforme društvenih medija povezanih sa projektom paziće da geografski označava postove na „području ciljane populacije“, umesto na njihovoj stvarnoj lokaciji.

Štaviše, oglašavanje na društvenim mrežama treba da bude „pažljivo kalibrirano kako bi se osiguralo da se rast doživljava kao organski, a ne kao rezultat spoljnog finansiranja“, a „društveni i tradicionalni mediji i lokalni sagovornici“ stalno bi se nadgledali „kako bi se razumelo kako ciljna publika opaža kanale projekata i da li identifikuje bilo kakvu povezanost projekta sa vladom Velike Britanije ili drugim donatorima“.

Posebno je zanimljivo, piše novinar, a prenosi RT, da se navodi da, u slučaju da bilo ko bude otkriven, postoji plan evakuacije koji bi odmah bio aktiviran, a koji uključuje „mere za uklanjanje ili uništavanje podataka, uključujući i hard-diskove“.

Ko otkrije prave namere – biće u problemu

Britancima je očigledno veoma stalo do toga da se ne sazna da oni stoje iza svega. Prema planu, ukoliko bi neko na višoj poziciji izneo primedbu na projekat ili bilo koju drugu prikrivenu akciju Velike Britanije na Balkanu, mogao bi u kratkom roku da se nađe u velikoj nevolji.

24sedam/Katarina Mihajlović

Prema pisanju RT, posebna datoteka koja je procurila, a odnosi se na „inicijativu za vladavinu zakona“ koju vodi Jedinica za stabilizaciju Saveta za nacionalnu bezbednost, jasno govori da London „neće tolerisati protivljenje na visokom nivou svojoj agendi za region“ i da će „spremno primeniti aktivne mere neutralisanja svakog otpora“.

– U slučajevima u kojima podsticaji elite nisu usklađeni sa našim ciljevima/vrednostima… možda će biti potreban pristup koji nastoji da pozove političku elitu na odgovornost – pomalo preteći se navodi u dokumentu.

Nevladine organizacije kao vid pritiska

U tom cilju, Jedinica je planirala da izgradi odnose i saveze sa onima koji dele njene „ciljeve i vrednosti za reformu“ finansiranjem i „mentorstvom“ veze domaćih NVO i organizacija civilnog društva kako bi „dovela lokalne vlasti pod odgovornost“ i „uskladila program sa navedenim ciljevima“.

24sedam/Katarina Mihajlović

Drugim rečima, gajenje vojske trojanskih konja za lobiranje, blaćenje, kampanju i, ako je potrebno, rušenje „problematičnih“ političkih aktera regionalne uprave. Brojne medijske organizacije raširene širom Balkana koje je Velika Britanija finansirala i obučavala, ako ne i direktno stvorila, takođe bi se mogle pokazati efikasnim u tom poslu.

Uticaj Britanije na sudstvo i tužilaštvo tzv. države Kosovo

Zanimljivo je da poverljivi dokument koji se odnosi na jačanje prištinskog pravosuđa pomalo zapanjujuće otkriva da Britanija igra važnu ulogu u obuci i imenovanju sudija i tužilaca samoproglašenog Kosova, zbog svog nezadovoljstva prethodnim imenovanjima.

– Da li bi ova moć mogla imati implikacije i na balkanske političare koji nisu dovoljno pogodni za londonske mahinacije? – postavlja se pitanje u tekstu novinara Kita Klaremberga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike