Premijerka Brnabić poručila sa onlajn regionalnog foruma: "Godine tehnoloških reformi učinile su nas danas otpornim"

23.03.2021

12:27 >> 12:34

0

Autor: J.B.O.

Digitalizaciju smo shvatili kao neophodnost, način da ponudimo bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, konkurentnije tržište rada i atraktivno poslovno

Premijerka Brnabić poručila sa onlajn regionalnog foruma: "Godine tehnoloških reformi učinile su nas danas otpornim"
Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas na onlajn regionalnom forumu da je i pandemija dokazala da je odluka o okretanju inovacijama i digitalizaciji bila ispravna i možda presudna za brojne rezultate koje je Srbija ostvarila u 2020. godini.

– Digitalizaciju smo shvatili kao neophodnost, način da ponudimo bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, konkurentnije tržište rada i atraktivno poslovno okruženje. Godine tehnoloških reformi učinile su nas danas otpornim i okretnim – rekla je premijerka Brnabić na onlajn regionalnom forumu “Accessible Europe: ICT for ALL”, čija je tema “Dostupnost informaciono-komunikacionih tehnologija: ključ inkluzivnih komunikacija”.

Brnabićeva je na skupu, na kojem je govorila i evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, podsetila da je digitalna transformacija tokom poslednjih godina bila jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

Ona je naglasila da je Srbija prošle godine imala jedan od najboljih rezultata u Evropi u pogledu BDP-a, da je BDP Srbije pao samo jedan odsto, a da danas imamo drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, nakon Velike Britanije.

– Inovativni napredak omogućio nam je da oblikujemo brzi odgovor na krizu COVID-19 i ti koraci bili su ključni za uspešno pokretanje cele naše kampanje imunizacije – kazala je ona.

Po rečima Brnabićeve, cilj Vlade Srbije je da obezbedi i garantuje dva osnovna preduslova – digitalnu pismenost i digitalnu povezanost za sve.

Brnabićeva je podsetila da je cilj da se sve škole digitalizuju do kraja 2022. godine i da su napori na tom polju rezultirali time da đaci u Srbiji nisu izgubili ni dan nastave tokom epidemije.

U 2017. godini pokrenuti su programi IT prekvalifikacije a fokus je na osobama sa invaliditetom, rekla je premijerka i dodala da su zahvaljujući digitalizaciji mnogi građani, čak i stariji, odmah mogli da nastave život, čak i nakon zaključavanja, komunicirajući, kupujući i poslujući onlajn.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

– Pored pismenosti, želimo da budemo sigurni da su svi povezani – i sveobuhvatni cilj je pružanje širokopojasne mreže za 99 odsto domaćinstava do 2025. godine – kazala je Brnabićeva i dodala da je pristup osnovnom širokopojasnom pristupu jedno od ljudskih prava.

Prema njenim rečima, u cilju realizacije planova usvojena je Nacionalna strategija za poboljšanje statusa osoba sa invaliditetom, koja se fokusira na obezbedivanje pristupa komunikaciji i informacijama, primenu standarda pristupačnosti i unapredenje upotrebe pomoćnih tehnologija.

Pročitajte još:

Premijerka je najavila i da će uskoro biti objavljena Nacionalna studija o dostupnosti IKT, a na kraju je zahvalila Međunarodnoj uniji za telekomunikacije i Evropskoj komisiji na podršci koju pružaju Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike