Osmanijeva: Pitanje granica ne dozvoljavamo; Lajčak: Dijalog nije samo odgovornost jedne strane

02.03.2021

10:40 >> 11:31

0

Lajčak je dodao da se nada da će se dijalog okončati za vreme mandata Aljbina Kurtija i Vjose Osmani

Osmanijeva: Pitanje granica ne dozvoljavamo; Lajčak: Dijalog nije samo odgovornost jedne strane
Copyright Youtube printscreen

V.d. predsednika privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je danas da će predsednik i premijer blisko sarađivati oko dijaloga sa Beogradom, što nije bio slučaj, kako je rekla, kada je predsednik bio Hašim Tači.

Ona je na konferenciji za novinare sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom navela da je u određenom periodu pitanje granica postalo deo pregovora, ali da to neće dozvoliti, prenosi portal Reporteri.

pročitajte još

-Kosovo je napravilo previše kompromisa koji su doveli do njegove nefunkcionalnosti. Nije vreme da se od Kosova još nešto traži niti da da nešto dodatno niti ideje koje su izuzetno opasne, poput promene granica. Kosovo nije korpa sa voćem i povrćem iz koje svako uzima šta hoće, rekla je Osmani.

Ona je još jednom ponovila da Priština u dijalogu neće dozvoliti da se pregovara o promeni granica, kao i da će iscrtati crvene linije u dijalogu koje će to onemogućiti.

Prema njenim rečima, dijalog bi trebalo da se “resetuje” kako bi se pomoglo Prištini da “poštuje sopstvene interese” u procesu koji bi trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem u postojećim granicama, prenosi Koha.

Youtube printscreen

Lajčak je kazao da dijalog treba da se nastavi i da on nije samo odgovornost jedne strane.

-Dijalog će se nastaviti, a moja konačna poruka je da je potrebno političko jedinstvo na Kosovu, jer dijalog nije odgovornost jedne strane ili političke stranke, već svih partija, rekao je Lajčak.

On je dodao i da se nada da će se dijalog okončati za vreme mandata Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, prenosi Gazeta ekspres.

Komentarišući mapu ispred koje se slikao, a koja je izazvala reakciju javnosti u Prištini, Lajčak je kazao da je do sada sve u vezi toga pojasnio, da zvaničnik EU može da koristi samo zvanične mape, a da je to zvanična mapa koju je dobio.

-Bilo bi vrlo neprofesionalno da sam stavio drugu mapu, rekao je Lajčak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike