"Od Srbije možemo dosta toga da naučimo": Odlazeći ambasador Holandije nahvalio našu zemlju

13.02.2021

16:55 >> 16:42

0

Autor: A. B.

On je ocenio da nova metodologija načina na koji EU pregovara donosi neke nejasnoće i da Brisel treba da bude jasniji oko toga

"Od Srbije možemo dosta toga da naučimo": Odlazeći ambasador Holandije nahvalio našu zemlju
Copyright Printscreen / Youtube

Odlazeći ambasador Holandije u Srbiji Hiles Beshor Pluh kaže da se proces evrointegracije naše zemlje može ubrzati, ali da to zavisi i od Srbije i od EU, a kada je u pitanju vakcinacija stanovništva i distribucija vakcina, ocenjuje da je Srbija delako ispred Holandije i da bi njegova država mogla mnogo da nauči od Srbije.

– Srbija je deo evropske porodice i treba da bude deo Evropske unije. Da bi se to desilo potrebno je nekoliko reformi, ali mi je drago da je nova vlada zapocela sa reformama. Naravno, treba da sačekamo da bismo videli da li će se one zaista i usvojiti i primenjivati, ali nadam se da hoće – rekao je ambasador dodajući da mu je veoma žao što napušta zemlju “u trenutku kada sve počinje da se kreće”.

Ambasador je ocenio da nova metodologija načina na koji EU pregovara donosi neke nejasnoće i da Brisel treba da bude jasniji oko toga, a da je zadatak Srbije reformisanje društva u širokom spektru oblasti.

– Tu su vladavina prava, ali i konkurencija na tržištu, trgovina, ljudska prava, socijalna pitanja, životna sredina, spoljna politika… – rekao je Beshor Pluh i istakao da je za Holandiju najznačajnija vladavina prava.

Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Upitan šta je naučila Srbija, a šta Evropa iz pandemijske krize, ambasador je primetio da su se mnoge zemlje na svoj način nosile sa krizom i da su svi prvenstveno brinuli o svom stanovništvu, pa tek onda o drugima, kao i da su postojale razlike u merama, putnim restrikcijama, distribuciji vakcine, te je ocenio da “narednog puta moramo bolje da radimo zajedno”.

– Možemo da naučimo dosta iz načina na koji se vaša vlada nosila sa zdravstvenom krizom – ocenio je ambasador.

Poredeći načine na koji su se Holandija i Srbija borile s pandemijom, ambasador je podsetio da su u našoj zemlji prvobitno na snazi bile striktne mere i policijski čas, dok je Holandija imala tada vrlo otvoren i slobodan pristup, bez oštrih mera, a da je sada u Srbiji sve relativno otvoreno, a u Holandiji na snazi policijski čas.

Pročćitajte još:

– U ovom trenutku ste daleko ispred nas kada je u pitanju vakcinacija stanovništva i distribucija vakcina. To bi moglo da se promeni, ali u ovom trenutku mislim da možemo dosta da naučimo od vas. Svako bi mogao ponešto da nauči od drugog i baš zato mislim da je neophodno da sarađujemo – poručio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike