Nedelja usred srede: Noć kada je uhapšen Milošević, Ronaldova traka za spas malog Gavrila, Srbija ispraća Zafira Hadžimanova

01.04.2021

19:30 >> 10:29

0

Valjevci će disati znatno čistiji vazduh nakon rekonstrukcije toplane koja će umesto mazuta koristiti ekološki prihvatljiviji gas

Nedelja usred srede: Noć kada je uhapšen Milošević, Ronaldova traka za spas malog Gavrila, Srbija ispraća Zafira Hadžimanova
Copyright Profimedia/ilustracija 24sedam

Ove nedelje navršilo se dve decenije od hapšenja Slobodana Miloševića, a Srbija se priseća tog događaja i kroz kadrove TV serije „Porodica“, koja je podigla veliku prašinu u javnosti. Ove nedelje smo navijali i za „orlove“, ali je ta utakmica iz koje je naša reprezentacija izvukla bod ostala u senci bačene kapitenske trake iz koje se izrodila velika humanitarna akcija, te sada cela zemlja navija za Gavrila. A korona nam je odnela još jednog velikog umetnika – Zafira Hadžimanova.

Noć u vili Mir

Profimedia

Srbija i dalje pamti noć u kojoj je nekadašnji predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević uhapšen u vili Mir, da bi 28. juna iste godine bio izručen Međunarodnom sudu u Hagu gde je preminuo, a da nije dočekao kraj suđenja. Sve je počelo 30. marta, a hapšenje je izvedeno u noći između 31. marta i 1. aprila. Ključni pregovarač je bio Čedomir Jovanović, po odluci Zorana Ðinđića, a sa njim je Milošević pristao da pregovara, uz posredstvo Branislava Ivkovića. U kući je bila isključena voda i struja. Iako je tenzija bila ogromna, čak je upotrebljeno i vatreno oružje, sve je te noći završeno bez tragičnog ishoda. Ipak, Milošević je umro u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 2016. godine, ne dočekavši presudu.

Hvala Ronaldo, Srbija navija za Gavrila!

MN Press

Fudbalske reprezentacije Srbije i Portugala odigrale su nerešeno 2:2, u utakmici drugog kola A grupe kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Ipak, ovaj rezultat je ostao u senci bačene kapitenske trake. Portugalski reprezentativac i jedan od najboljih fudbalera sveta Kristijano Ronaldo verovatno je pomislio kako će on posle tog čina, nezadovoljan činjenicom da Portugalu nije dosuđen gol, postati zvezda, ali zapravo su to postali vatrogasac Đorđe Vukićević i mali Gavrilo Đurđević iz Kragujevca koji boluje od spinalne mišićne atrofije i za njegovo lečenje potrebno je dva i po miliona evra. Naime, Vukićević je sa terena uzeo ovu traku Ronalda i dao je na aukciju koja obara sve rekorde, te je dostigla za sada vrednost od 13 miliona dinara (oko 110.000 evra).

Ova utakmica ostaće upamćena i po novom rekordu Aleksandra Mitrovića, koji je na tri utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo dao pet golova, a do sada je za nacionalni tim dao 41 pogodak čime je oborio rekord Stjepana Bobeka.

Inače, fudbalska reprezentacija Srbije savladala je posle Azerbejdžan u Bakuu sa 2:1, u utakmici 3. kola A grupe kvalifikacija za Mundijal u Kataru, te sada ima sedam bodova iz tri meča.

Odlazak Zafira Hadžimanova

ATA Images

Veliki umetnik Zafir Hadžimanov, pevač, kompozitor i glumac, preminuo je od posledica koronavirusa u 77. godini života. Bio je oženjen pevačicom i glumicom Senkom Veletanlić, sa kojom ima sina Vasila Hadžimanova, jednog od najznačajnijih evropskih džez pijanista. Generacije će pamtiti bogat umetnički opus velikog Zafira Hadžimanova, koji je komponovao za festivale, filmove i predstave, a i glumio je kako na velikom platnu tako i u brojnim predstavama i mjuziklima. Dobitnik je i brojnih nagrada, a sin Vasil krenuo je njegovim stopama, te je jedan od najznačajnijih džez pijanista.

Revakcinisano milion građana

Srbija je prešla broj od milion građana koji su primili obe doze vakcine protiv virusa korona. Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji počela je krajem januara, a građani mogu da biraju između četiri vrste vakcina – američko nemačke Fajzer/Biontek, kineske Sinofarm, ruske Sputnjik i švedsko-britanske AstraZenaka (vakszervia). Uprkos vakcinaciji koja svrstava Srbiju u sam evropski i svetski vrh po broju vakcinisanih prema broju stanovnika, korona ne posustaje. Samo u poslednja 24 sata virus je potvrđen kod 5.107 osoba, a preminulo je 38 pacijenata. Pomoću respiratora diše 290 pacijenata.

Ubedljiva pobeda liste Vučića i Dačića u Kosjeriću

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na lokalnim izborima u Kosjeriću najviše glasova – 67,17 odsto – dobila je lista “Aleksandar Vučić – Za budućnost Kosjerića -Ivica Dačić” i osvojila 20 odborničkih mandata u Skupštini opštine. Lista “Aleksandar Vučić – Za budućnost Zaječara” u Zaječaru je takođe osvojila najviše mandata – 24, dok je lista SPS-JS osvojila 4 mandata. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući rezultate lokalnih izbora u Kosjeriću i Zaječaru rekao je da se SNS bori za svaki glas, jer ne želi da neko drugi osvaja glasove kada vredno i dobro rade, a ako neko drugi pobedi na izborima, kaže da će mu čestitati. “Veoma je važno da ljudi razumeju da se neko ponosi svojim radom i rezultatima”, rekao je Vučić gostujući na TV Hepi .

Porez i gorivo tanje novčanik

Ove godine rešenja za porez na imovinu građana počela su ranije da stižu, ali mnogi nisu baš mnogo srećni zbog toga, jer su računi – uvećani. Naime, prema prosečnim cenama kvadratnog metra nepokretnosti za utvđivanje poreza na imovinu, koje su krajem prošle godine utvrđivale lokalne samouprave, većina obveznika će ove godine na konto poreza na imovinu platiti više nego lane.

A nije nas samo viša cena poreza „obradovala“. Za samo tri nedelje marta gorivo u Srbiji poskupelo je u proseku za pet dinara po litru! Prvih dana marta litar bezolovnog benzina BMB 95 na pumpama je koštao 145 dinara, da bi već 27. marta otišao na čak 149,9 dinara. U toku ovog meseca cene goriva u maloprodaji menjale su se čak tri puta, i to naviše, što je posledica, kažu naftaši, kretanja cene sirove nafte na svetskim berzama. Ako je zautehu, za sada nema naznaka da bi cena “crnog zlata“ mogla da drastično skače.

Valjevci će disati zdraviji vazduh

ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da rekonstrukciju “Toplane Valjevo“, što će Valjevcima znatno smanjiti problem aerozagađenja, jer će toplana umesto mazuta koristiti ekološki prihvatljiviji gas. Kad se završe svi radovi uključujući i toplovod, stvoriće se uslovi da se na gradsku toplanu priključe i Zavod za javno zdravlje, Nacionalna služba za zapošljavanje i Istorijski arhiv, ali i manji objekti u blizini. Ministarstvo će podržati i projekte ozelenjavanja u ovom gradu sa četiri miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike