Nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera: Odbor za kontrolu službi bezbednosti u poseti BIA, VBA, VOA

15.01.2021

15:41 >> 08:55

0

Odbor za kontrolu službi bezbednosti u prethodnom sazivu, a u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, realizovao je 11 nadzornih poseta službama bezbednost

Nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera: Odbor za kontrolu službi bezbednosti u poseti BIA, VBA, VOA
Copyright parlament.gov.rs

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti koje je predvodio predsednik tog Odbora Igor Bečić posetili su danas Bezbednosno-informativnu, Vojnobezbednosnu i Vojnoobaveštajnu agenciju, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Predstavnici službi bezbednosti upoznali su članove Odbora sa organizacijom i radom službi bezbednosti, kao i sa njihovim aktivnostima i procedurom primene posebnih mera u skladu sa Zakonom o BIA, posebnih postupaka i mera u skladu sa Zakonom o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kao i primenom posebnih dokaznih radnji u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Prilikom posete Vojnobezbednosnoj agenciji, a povodom 180 godina od osnivanja Agencije, brigadni general Ðuro Jovanić, direktor Agencije uručio je predsedniku Odbora Jubilarnu zlatnu značku Vojnobezbednosne agencije, a sekretaru Odbora Jubilarnu srebrnu značku Vojnobezbednosne agencije za doprinos izgradnji i jačanju bezbednosti.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti u prethodnom sazivu, a u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima realizovao je 11 nadzornih poseta službama bezbednosti.

Tokom nadzornih poseta članovi Odbora izvršili su neposredni nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera i postupaka propisanih zakonom, kao i nadzor nad zakonitošću primene ovlašćenja u sprovođenju posebnih dokaznih radnji propisanih Zakonikom o krivičnom postupku.

pročitajte još

U narednom periodu Odbor će nastaviti sa realizacijom poseta službama bezbednosti u cilju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću rada službi bezbednosti, kao i sa primenom svojih ovlašćenja u postupku nadzora i kontrole nad radom službi bezbednosti, uključujući i nadzor nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka.

Članovi Odbora posebnu pažnju posvetili su sagledavanju stanja, tehničke opremljenosti i mogućnostima za unapređenje efikasnosti rada službi bezbednosti i naveli da će se i ubuduće zalagati za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika službi bezbednosti, ali i operativno-tehničke opremljenosti službi bezbednosti, kako bi u svakom trenutku bile u mogućnosti da odgovore na zadatke iz svoje nadležnosti.

Od strane članova Odbora pozdravljeno je unapređenje saradnje i razmena informacija sa domaćim i stranim službama bezbednosti čime je omogućena efikasnija provera podataka i informacija što je doprinelo većoj pouzdanosti procena i u velikoj meri doprinelo jačanju poverenja i saradnje među agencijama.

U delegaciji Odbora pored predsednika Odbora mr Igora Bečića, bili su i narodni poslanici članovi i zamenici članova Odbora: Aleksandar Marković, Goran Pekarski, Ilija Životić, Borisav Kovačević, Duško Tarbuk, Justina Pupin Košćal i Andrijana Avramov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike