Na spisku i poznata imena: Imenovani diplomatski predstavnici Srbije u nekoliko zemalja

18.07.2021

08:04

0

Brojnim ambasadorima Srbije u inostranstvu četvorogodišnji mandat je istekao, a neka mesta u diplomatsko konzularnim predstavništvima su duže vreme upražnj

Na spisku i poznata imena: Imenovani diplomatski predstavnici Srbije u nekoliko zemalja
Copyright Profimedia

Tokom juna i jula ove godine u “Službenom glasniku” je objavljeno nekoliko ukaza o postavljanju na dužnost ambasadora Republike Srbije, a na spisku su se našla neka poznata imena.

Nekadašnji voditelj Ivan Bauer imenovan je za ambasadora u Maroku, piše Euronews. U “Službenom glasniku” je 28. juna objavljen ukaz o postavljanju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Maroko.

Bauer je inače nekadašnji televizijski voditelj i bivši poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS). Vodio je popularni kviz “Muzička slagalica”, a potom i kviz “Sam protiv svih”. Od 2008. godine je zaposlen na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

Ostavku na sve stranačke funkcije u SDPS Rasima Ljajića podneo je krajem prošle godine.

Đurić uz SAD pokriva još 12 zemalja

Nekadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić krajem pošle godine imenovan je za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Početkom ovog meseca je preuzeo dužnost izvanrednog i opun omoćenog ambasadora u Kolumbiji, a u ukazu od 23. juna ove godine navodi se da se upravo on postavlja na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije na Barbadosu, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Vašingtonu.

Preuzimanjem dužnosti ambasadora u SAD, svaki ambasador Srbije pokriva i određene države na nerezidencijalnoj osnovi, pa se tako, prema podacima koji se mogu naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić nalazi i na pozicijama ambasadora koje na ovaj način pokriva u Antigvi i Barbudi, Bahamima, Belizeu, Gvajani, Grenadi, Dominiki, Kolumbiji, Svetom Vinsentu i Genadinima, Svetoj Luciji, Sent Kits i Nevisu, Surinamu i Trinidadu i Tobagu.

Marko Đurić je rođen 1983. godine i po zanimanju je pravnik. Član je vladajuće Srpske napredne stranke, a na poziciji direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju bio je u periodu od 2013. do 2020. godine.

U periodu od 2012. do 2014. godine bio je spoljnopolitički savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Novi ambasadori u Albaniji i Argentini

Dana 12. jula u “Službenom glasniku” je objavljen ukaz o postavljanju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Albaniji, a reč je o Slobodanu Vukčeviću, pravniku, koji je obavljao dužnost generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i Republike Srbije.

Tirana, Profimedia

Na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Argentini, prema ukazu od 7. jula ove godine, postavlja se Zoran Vujić, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi u njegovoj biografiji, dilomirani je inženjer prehrambene tehnologije, a takođe je na Univerzitetu San Pablo CEU u Madridu završio master na međunarodnim odnosima.

Otpravnici poslova u 20 zemalja

Brojnim ambasadorima Srbije u inostranstvu četvorogodišnji mandat je istekao, a neka mesta u diplomatsko konzularnim predstavništvima su duže vreme upražnjena. Srbija trenutno nema ambasadora u Kini, a još neke, za Srbiju diplomatski značajne zemlje, poput Grčke, čekaju imenovanje novih diplomata.

Kao jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova Srbije za ovu, 2021. godinu, bilo je i imenovanje novih ambasadora. Prema podacima sa početka ove godine, koje je objavio RTS, od 103 diplomatsko konzularna predstavništva u svetu koliko Srbija broji, 32 su čekala imenovanje šefa diplomatske misije. Među tim upražnjemim mestima nalazi se i ono u Kini.

Da Srbija zaista ima veliki broj upražnjenih mesta u diplomatskim misijama govore podaci sa sajta Ministarstva spoljnih poslova. Naime, Srbija ima 70 ambasada u inostranstvu, a od toga se za čak 21 navodi da se na njihovom čelu nalaze otpravnici poslova. To je slučaj od Hrvatske, Norveške, Poljske, Belorusije, pa sve do Brazila, Etiopije, Izraela, Indije.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike