Milivojević: EU na slučaju Kurtija ponovo pokazuje slabost, Vašington će biti glavni arbitar ubuduće

30.04.2021

13:00

0

On izražava bojazan da bi dijalog Beograd i Prištine mogao ponovo da uđe u ćorsokak

Milivojević: EU na slučaju Kurtija ponovo pokazuje slabost, Vašington će biti glavni arbitar ubuduće
Copyright Tanjug/Tanja Valič

Evropska unija ponovo pokazuje slabost i nedostatak političke volje da utiče na Aljbina Kurtija koji računa na Vašington i ne odustaje od svoje platforme za dijalog na bazi međusobnog priznanja, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

On, takođe, izražava bojazan da bi dijalog Beograd i Prištine mogao ponovo da uđe u ćorsokak jer, kako kaže, Kurtijevi stavovi ne pružaju šansu za nastavak ozbiljnih razgovora o kosovskom pitanju.

Kako kaže, EU je delovala vrlo odlučno kada je najavila nastavak dijaloga Beograda i Prištine za 11. maj, ali je posle stavova koji je izneo premijer prištinskih institucija nestao optimizam u Briselu.

Milivojević navodi da se pokazalo da Kurti, koji je izjavio da će sredinom juna biti u mogućnosti da nastavi dijalog sa Beogradom, ali je prethodno odbio da dođe na sastanak 11. maja, nema nameru nikoga da sluša i da čvrsto stoji na svojim pregovaračkim pozicijama.

pročitajte još

-Jasno je da Kurti ne odustaje od svoje platforme koja podrazumeva razgovore isključivo na bazi priznanja. To ne daje nikakvu šansu za nastavak ozbiljnog dijaloga i tek će se videti ishod takvog Kurtijevog stava, rekao je Milivojević za Tanjug.

Kako kaže, optimizam ne uliva ni stav EU koja nije reagovala na Kurtijeve izjave, a prva je ponudila datum uz očekivanje da će se sastanak u maju realizovati, jer koincidira sa sastankom Saveta 10. maja posvećenog Zapadnom Balkanu.

Milivojević je mišljenja da će po svemu sudeći Vašington biti glavni arbitar ubuduće i neko ko će moći da utiče na Prištinu, a imajući u vidu, kako kaže, Kurtijeve stavove predstoji ozbiljan razgovor o platformi za nastavak dijaloga.

-Kurti isključivo računa na Vašington, koji nije podržao Brisel u predlaganju termina za 11. maj, a pošto nema reakcije, to znači da Kurti ima određenu podršku SAD. S druge strane, bez obzira na sva zaklinjanja u dijalog, principijelnost i nepristrasnost, stav Brisela prema Kurtiju govori da Priština ima podršku i u EU, navodi Milivojević.

Prema njegovoj oceni, ako i bude sastanka u Briselu, s obzirom na stavove Kurtija, on će biti kurtoaznog karaktera i simbolizovće mogućnost nastavka dijaloga, ali ne i suštinski dijalog jer je, ukazuje Milivojević, očigledno da neće biti saglasnosti oko platforme za pregovore.

pročitajte još

-To pokazuje da ćemo ponovo ući u ćorsokak bez mogućnosti da se dijalog nastavi na pravim osnovama, ocenjuje Milivojević.

Ponavlja da je stav Beograda potpuno jasan i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu jasno poručio da je Beograd spreman za dijalog i da odgovornost za nastavak nije na srpskoj strani, kao i da je neprihvatljivo da se razgovara na Kurtijevim pozicijama o priznanju.

Da jesmo za normalizaciju i da dijalog treba nastaviti sa onim što nije ispunjeno, na prvom mestu ZSO i puno ispunjenje Briselskog sporazuma, a to je bila najbolja platforma za rešavanje za rešavanje otvorenih pitanja i proces normalizacije koji bi dao rezultat.

Komentarišući ocenu predsednika Vučića da slede sve jači pritisci na Srbiju po pitanju KiM, Milivojević kaže da pritisci na Srbiju sve vreme traju i da je na nekin način pritisak i to što politička elita u Prištini ima podršku za svoje ponašanje nevezano da li je na vlasti Kurti ili neko drugi.

Kako kaže, isključivi cilj dela međunarodne zajednice, koji podržava Prištinu, je potvrda kosovske nezavisnosti, a sa tim ciljem objavljuju se, dodaje on, i razni non- pejperi.

-Sve je to neka vrsta pritisaka i testiranja, pre svega, stava Srbije i pokušaj da se Beograd privoli da prihvati stav da treba razgovarati samo sa pozicije priznanja kosovske nezavisnosti, smatra Milivojević.

Odbacuje kao neosnovane stavove da Srbija stoji iza “non-pejpera” o rešavanju kosovskog pitanja, koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, i ističe da je besmisleno da mi predlažemo da se odreknemo Kosova.

Milivojević veruje da su inspiratori i novog “non-pejpera” na zapadu i ukazuje na reakciju izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon koja je, kako kaže, izjavila da je ineteresantan predlog o autonomiji za sever Kosova.

-Inspiracija je na zapadu koji ima interes da priča krene i da privole Srbiju da prihvati da se razgovara o onome što je njihov krajnji cilj, a to je priznanje Kosova, zaključio je Milivojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike